07.06.2012

Je inzetten voor het milieu verdubbelt je kans op een goede gezondheid

Je inzetten voor het milieu verdubbelt je kans op een goede gezondheid
Mensen die in hun vrije tijd wilgen knotten, actievoeren om een park te beschermen tegen nieuwbouw, zieke dieren opvangen of natuurgebieden schoonmaken zijn vaker gezond dan mensen die dat allemaal niet doen. Dat ontdekten psychologen van de University of Michigan die 4864 volwassenen twintig jaar volgden.

Biophilia
Jezelf inzetten voor een goede zaak is gezond. Contact met gelijkgestemde anderen, actief zijn en altruïsme stimuleren het immuunsysteem en de hersenen, blijkt uit stapels studies. Het allergezondste is misschien jezelf inzetten voor natuur en milieu. Mensen hebben een aangeboren positief gevoel over natuur, vermoeden wetenschappers als sociobioloog Edward Wilson. Wilson lanceerde die theorie in 1984 in zijn boek Biophiolia.

Volgens Wilson houden mensen van de bomen, de dieren, het landschap en andere elementen van de natuur waarin ze zich miljoenen jaren hebben ontwikkeld. Daarom functioneren we beter als we contact hebben met natuur, en dus ook als we ons inzetten voor behoud van natuur.

Studie
De psychologen van de University of Michigan bestudeerden een groep representatieve Amerikanen van 1974 tot 1994. Toen de studie begon waren de deelnemers halverwege de veertig.

Resultaten
De deelnemers die zich in hun vrije tijd voor iets anders inzetten dan natuur en milieu rapporteerden 12-13 procent minder vaak depressie en een slechte gezondheid, ontdekten de onderzoekers. [Other Volunteering] Bij de deelnemers die zich wel inspanden voor natuur en milieu lagen die percentages respectievelijk 51 tot 45 procent lager.


Je inzetten voor het milieu verdubbelt je kans op een goede gezondheid


Je inzetten voor het milieu verdubbelt je kans op een goede gezondheid


Voor gezonde mensen of mensen met een hoger inkomen - die vaker gezond zijn dan mensen met een laag inkomen - is het makkelijker om maatschappelijk te actief zijn dan voor ongezonde mensen of mensen met een laag inkomen. De onderzoekers hebben die vertekeningen met statistiek weggepoetst.

Conclusie
"Persons volunteering for the environment maintained higher levels of physical activity and reported better self-rated health and fewer depressive symptoms", concluderen de psychologen.

"If results from future research are similarly positive, both volunteer programs and environmental organizations may be encouraged to expand opportunities to promote environmental volunteering in late midlife and beyond. Given the urgent need for volunteers to ameliorate environmental problems, the prospect of health benefits could serve as an important motivator for individuals to participate in greater numbers."

Bron:
Gerontologist. 2010 Oct;50(5):594-602.

Meer:
Bomen beschermen mensen tegen kanker (2-6-2012)
Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad (19-5-2012)
Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill (3-5-2010)