26.10.2006

Isoleucine pompt spieren vol glucose

Het aminozuur isoleucine verhoogt de opname van glucose door de spieren. Dat ontdekten Japanse onderzoekers, die ratten water lieten drinken waarin ze isoleucine hadden opgelost.

Leucine

Leucine


Isoleucine

Isoleucine


De doses die de Japanners gebruikten waren fors: 1.35 gram isoleucine per kilo lichaamsgewicht. Daardoor werd de concentratie insuline in het bloed van de proefdieren een beetje hoger, maar dat kan het effect op de spiercellen niet verklaren.

De ratten hadden al 18 uur voordat ze isoleucine kregen niets gegeten. Daarna dronken ze water, waarin iso-leucine was opgelost, en gemerkt glucose. De onderzoekers konden het glucose opsporen in de spiercellen, die ze een uur na de toediening bestudeerden.


Isoleucine pompt spieren vol glucose


In de gastrocnemius van de ratten verhoogde het aminozuur de activiteit van het enzym AMPK niet. Dat is opmerkelijk. Glucose komt vooral spiercellen via insuline en via AMPK - maar isoleucine stimuleert kennelijk de opname van glucose via een ander mechanisme.

De onderzoekers hebben de proeven ook gedaan met leucine. Dat had nauwelijks effect.

Spiercellen hebben niet alleen aminozuren nodig om te groeien, maar ook glucose. Daarom voegen krachtsporters vaak glucose toevoegen aan hun post- en pre-workoutshakes. Sommige sporters worden al door kleine beetjes glucose dik en houden het liever op protein-only shakes. Die sporters zouden kunnen overwegen om extra isoleucine aan hun shakes toe te voegen.

En er is natuurlijk een meer voor de hand liggende toepassing. Je zou isoleucine in energy drinks kunnen stoppen.

Bron:
J Nutr. 2005 Sep;135(9):2103-8.