10.05.2013

Intervaltraining? Sportdrankje werkt net zo goed als duur pre-workoutsupplement

Intervaltraining? Sportdrankje werkt net zo goed als duur pre-workoutsupplement
Niet alleen in de krachtsport, maar ook in takken van sport waar snelheid relevant is, groeit de interesse voor pre-workoutsupplementen. Wetenschappers van de University of Oklahoma onderzochten er eentje die speciaal voor prestatiesporters is ontwikkeld: Game Time van Corr-Jensen Laboratories. De resultaten van hun onderzoek, waarin proefpersonen drie keer per week aan intervaltraining deden, stellen teleur.

In de bodybuilding hebben pre-workoutsupplementen een plek voor zichzelf veroverd, maar niet alle supplementenkenners zijn even positief over die producten. Vaak hebben ze moeite met de forse hoeveelheden snel opneembare koolhydraten die ze bevatten. Wat dat betreft is de samenstelling van Game Time anders.

In een zakje Game Time zit 18 gr poeder, dat je moet oplossen in een vloeistof. Het belangrijkste bestanddeel van dat poeder is wheyconcentraat, dat goed is voor 8 gr eiwit, 2 gr koolhydraten en in totaal 40 kcal.

Daarnaast bevat elk zakje 3 gr van een cocktail waarvan Corr-Jensen Laboratories wel wil vertellen welke bestanddelen die bevatten, maar niet hun precieze hoeveelheden. In die proprietary blend zitten een extract van Cordyceps sinensis, arginine alpha-ketoglutaraat, Kre-Alkalyn (een gebufferde vorm van creatine), citrulline alpha-ketoglutaraat, Eleutherococcus senticosus-extract, taurine, BCAA's, Rhodiola rosea-extract en cafeïne. Tenslotte zit er in Game Time nog extra vitamine B6 en B12.


Intervaltraining? Sportdrankje werkt net zo goed als duur pre-workoutsupplement


Van cafeïne, creatine en BCAA's is inmiddels wel bewezen dat ze sportprestaties kunnen verbeteren, en van citrulline, arginine, Cordyceps en Rhodiola zijn er volgens de onderzoekers aanwijzingen dat ze effectief kunnen zijn. Voor alle bestanddelen geldt echter dat hun dosis in Game Time te laag is om effect te sorteren. Als Game Time positieve effecten heeft, dan zou dat dus het gevolg moeten zijn van synergie tussen de bestanddelen.

En die effecten, tsja. Ze waren er. Maar ze hielden niet over.

De critical velocity - de maximale snelheid die je kunt ontwikkelen tijdens aerobe inspanning - nam ietsiepietsie meer toe in de Game Time-groep dan in de placebogroep. Daar stond echter tegenover dat het anaerobe vermogen - de hoeveelheid werk die je spieren kunnen verzetten zonder dat ze zuurstof verbranden - meer toenam in de placebogroep.

De Game Time-groep bouwde een beetje vetvrije massa op, de placebogroep niet. Daar stond dan weer tegenover dat de placebo-groep meer vet verloor.


Intervaltraining? Sportdrankje werkt net zo goed als duur pre-workoutsupplement


Intervaltraining? Sportdrankje werkt net zo goed als duur pre-workoutsupplement


De Game Time-groep legde meer km's af tijdens de trainingssessies, zie je hierboven. Maar het verschil met de placebogroep was grosso modo gering.

De onderzoekers lieten de proefpersonen vier uur voordat ze in zich in het lab moesten melden niet eten. Ze renden hun trials dus op een zakje met een paar gram poeder. Da's bitter weinig. Misschien waren de resultaten beter geweest als de proefpersonen voor hun workout hadden mogen eten.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2010 Feb 15;7:10.

Meer:
Als je 12 weken een weightgainer als Cyclone gebruikt... (3-4-2013)
Dit gebeurt er als je NO-Shotgun combineert met NO-Synthesize (24-11-2012)
Na workout is halve liter melk genoeg (13-1-2012)