15.08.2015

Internet geen grote factor in overgewicht tieners

Miljoenen tieners brengen hun weekeinden achter het computerscherm door. Ze kunnen geen weerstand bieden aan YouTube, de on-line games of de sociale media. Ongezond, vrezen ouders en experts. Internetten maakt immers lichamelijk inactief en maakt dik. Maar volgens een studie die onderzoekers van het Institute of Social and Preventive Medicine in Zwitserland binnenkort publiceren in de International Journal of Obesity valt dat reuze mee.

Studie
De onderzoekers volgden een groep van 621 jongeren van 14 jaar van het voorjaar van 2012 tot het voorjaar van 2014. Voor en na die periode bepaalden de onderzoekers of de tieners overgewicht hadden. Vervolgens keken ze of er een verband was tussen internetgebruik in het weekeinde en de kans op overgewicht.

Resultaten
De BMI van de tieners nam gedurende de 2 jaar die de studie duurde toe met 4.8 procent. Er was inderdaad een verband tussen het gebruik van internet en overgewicht. De kans dat de tieners in 2014 te dik waren was volgens een multivariate analyse een factor 2 hoger als ze in de weekeinden meer dan 2 uur bezig waren met internetten.

Een veel grotere factor was echter overgewicht tijdens de eerste meting. Tieners die in 2012 al te dik waren, hadden 20 keer meer kans om in 2014 ook te dik te zijn.


Internet geen grote factor in overgewicht tieners


Toen de onderzoekers keken welke factoren zorgden voor een toename van het lichaamsgewicht tussen 2012 en 2014, vonden ze geen statistisch significante verbanden.

Conclusie
Onderzoekers vermoeden dat internet overgewicht in de hand werkt omdat internetten de tijd vermindert waarin mensen lichamelijk actief kunnen zijn. Dat is de displacement theory. Als die theorie klopt, dan kunnen ouders tieners gezonder maken als ze de tijd beperken die zij doorbrengen achter het scherm van hun PC. Klinkt logisch, maar gaat niet werken, denken de onderzoekers.

"Being overweight at baseline is the main predictor of an overall overweight compared to excessive Internet use", schrijven de onderzoekers. "Thus, the displacement theory is not confirmed by our results as in the end Internet does not seem to move other activities and have a strong effect on adolescents' weight."

"Moreover, among youths not overweight at baseline, an excessive use of the Internet is not significantly associated with a BMI increase over time. As overweight and obesity are complex phenomena, they have to be studied in connection with other variables, not only in association with one sedentary activity. Consequently, trying to reduce BMI only by decreasing Internet use could be insufficient."

Bron:
Int J Obes (Lond). 2015 Aug 7. doi: 10.1038/ijo.2015.146. [Epub ahead of print].

Meer:
Werken achter een computer niet ongezond, thuis TV-kijken wel (31-8-2013)
TV-kijken ongezond, computeren niet (13-8-2013)