20.08.2012

Indole-3-Carbinol, de slankmaker in spruitjes

Indole-3-Carbinol
Suppletie met indole-3-carbinol [structuurformule hiernaast], een verbinding die van nature voorkomt in koolgroenten zoals broccoli en spruitjes, remt de groei van vetweefsel. Het is misschien een afslankmiddel, aldus onderzoekers van Taipei Medical University in Taiwan.

Studie

De onderzoekers experimenteerden met muizen. Een deel daarvan kreeg standaardvoer [B], een ander deel voer met extra suiker en vet [HF] - en werd daardoor snel dikker en vetter. Een derde groep at hetzelfde calorierijke voer, maar kreeg dagelijks ook nog een dosis indole-3-carbinol direct in de darmen toegediend [HFI].

De muizen in de HFI-groep kregen per kg lichaamsgewicht per dag 5 mg indole-3-carbinol. Als je die dosis omrekent naar wat geschikt zou zijn voor een volwassene van 80 kg, dan kom je op zo'n dertig milligram per dag. Bij orale toediening heb je daarvan wellicht een veelvoud nodig, maar goed: er zijn supplementen op de markt met per cap 200 mg indole-3-carbinol.

Resultaten
Je ziet hieronder hoe indole-3-carbinol de gewichtstoename van de muizen en de groei van het vetweefsel gedurende 12 weken afremde tot een min of meer normaal niveau.


Indole-3-Carbinol, de slankmaker in spruitjes


Indole-3-Carbinol, de slankmaker in spruitjes


Indole-3-Carbinol, de slankmaker in spruitjes


Indole-3-Carbinol veranderde de vetcellen, ontdekten de Taiwanezen. Hierboven zie je bijvoorbeeld hoe indole-3-carbinol in de vetcellen de aanmaak van het enzym acetyl coenzyme A carboxylase afremde. Dat enzym speelt een sleutelrol bij het vastleggen van voedingsstoffen in de vorm van vet.

Het klinkt misschien alsof indole-3-carbinol de vetcellen stress bezorgde, maar het tegenovergestelde was het geval. Indole-3-Carbinol hield de vetcellen juist gezond. Te grote vetweefsels gaan bij wijze van spreken rotten. Ze trekken immuuncellen aan die dode cellen opruimen en lekken gevaarlijke ontstekingsfactoren naar andere delen van het lichaam. De Taiwanezen zagen dat proces in hun HF-muizen, maar niet in de muizen die ze indole-3-carbinol hadden gegeven.

Indole-3-Carbinol verhoogde bovendien de afgifte van adiponectin, verlaagde de afgifte van leptine en verlaagde de glucosespiegel.

Conclusie
"The results obtained from this study provide an alternative protective mechanism of cruciferous vegetable derivatives or their supplements in the prevention of obesity and its related metabolic disorders", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Nutrition. 2011 Apr;27(4):463-70.

Meer:
Afvallen gaat sneller met alpha-lipoic acid (14-8-2012)
Nootkatone, een stimulantium met de smaak van grapefruit (8-8-2012)
Afvallen met adzuki (12-7-2012)