14.11.2011

Impotentie door stress misschien voorgoed

Stress ontmant mannen. De maatschappelijke rat race verhoogt hun kans op impotentie. Stress verlaagt niet alleen hun testosteronspiegel, maar verandert ook de structuur van hun penis. Dat ontdekten urologen van de State University of Rio de Janeiro door proeven met mannelijke ratten.

Studie
In een artikel dat binnenkort verschijnt in de Journal of Andrology beschrijven de Brazilianen een experiment waarin ze jonge ratten 5 weken achtereen elke dag 2 uur opsloten in een cilinder waarin ze niet konden bewegen. Voor een rat is dat een forse stressprikkel. Ratten in de controlegroep ondergingen die behandeling niet.

Toen de vijf weken voorbij waren, waren de ratten in de stressgroep lichter dan de dieren in de controlegroep. Hun cortisolspiegel was hoger en hun testosteronspiegel lager. De bijnieren, de klieren die stresshormonen produceren, waren groter. Allemaal klassieke effecten van chronische stress.

De Brazilianen onderzochten ook het weefsel van het corpus cavernosum in de penis van de ratten. Het corpus cavernosum is het grootste zwellichaam van de penis. Het bestaat uit een heleboel soepele bloedvaten die zich kunnen laten vollopen met bloed. Als dat gebeurt ontstaat een erectie.


Impotentie door stress misschien voorgoed


Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat chronische stress de structuur van het corpus cavernosum verandert. De ratten in de stressgroep hadden in hun zwellichamen 36 procent minder smooth muscle dan de ratten in de controlegroep. Ze hadden bovendien 20 procent meer bindweefsel. Dat houdt in dat het zwelvermogen van het corpus cavernosum was afgenomen.

Wat de Brazilianen vonden heet officieel penile fibrosis. Artsen vinden het vaak in impotente mannen. Het kan een gevolg zijn van een te lage androgeenspiegel, diabetes of gewoon veroudering.

En van stress, weten we nu.


Impotentie door stress misschien voorgoed


Conclusie
De effecten van stress op hormoonspiegels zijn meestal tijdelijk, het effect van stress op de structuur van weefsels mogelijk niet. Als mensen net zo reageren op stress als ratten, dan is chronische stress nog funester voor de seksualiteit dan wel al dachten. Dat geldt ook voor vrouwen. De zwellichamen van de clitoris lijken sprekend op die in de penis.

Bron:
J Androl. 2012 Jul-Aug;33(4):735-9.

Meer:
Gezonde slanke man heeft hardere erectie (14-4-2010)
Geur van lavendel en pompoen bevordert erectie (13-12-2007)
Glas granaatappelsap per dag verbetert erectie (13-7-2007)