Opgeladen: 26-10-2015
Opgeborgen in: Gewrichten
Translation: No translation yet

Hyaluronzuur helpt bij versleten knie

Mensen die last hebben van slijtage van hun kniegewricht hebben misschien baat bij suppletie met hyaluronzuur of, zoals dat in het Engels heet, hyaluronic acid. Een dosis van 200 milligram per dag is voldoende, ontdekten Japanse onderzoekers. Vooral als je jonger bent dan zeventig en serieuze klachten hebt, is er kans dat je goed op hyaluronzuur reageert.

Hyaluronzuur
Hyaluronzuur helpt bij versleten kniegewricht
Hyaluronzuur is een polymeer. Je ziet de structuurformule hiernaast. Het is een ketting die bestaat uit aaneengeregen eenheden van D-glucuronide en N-acetyl-glucosamine. In diverse landen injecteren artsen versleten of ontstoken gewrichten met hyaluronzuur. De ervaringen daarmee zijn wisselend. De ene patiënt merkt er weinig van, maar er zijn ook best responders voor wie de behandeling een significant positief effect heeft.

Hyaluronzuur is ook als supplement verkrijgbaar, maar er zijn nog niet zoveel studies waaruit je kunt opmaken of die supplementen helpen tegen gewrichtsklachten. In dierstudies vinden onderzoeker oraal toegediende en gelabelde hyaluronzuur terug in de gewrichten van hun proefdieren, [J Agric Food Chem. 2008 Nov 26;56(22):10582-93.] en in kleine gesponsorde studies reageerden vooral relatief jonge mensen met wat serieuzere klachten goed op suppletie met hyaluronzuur per dag. [J New Rem & Clin. Vol.58 No.3 2009.] [Offline]

Studie

In 2012 publiceerden Japanse onderzoekers een wat grotere studie, waarin ze een jaar lang aan dertig 40-plussers, die last hadden van een versleten kniegewricht, hyaluronzuur gaven. De onderzoekers gebruikten daarvoor Hyabest, een product van de Japanse Kewpie Corporation. [kewpie.co.jp]

De publicatie vertelt niet expliciet welke Kewpie in het onderzoek speelde, maar we houden het er op dat Kewpie de studie betaalde.

De proefpersonen in de experimentele groep slikten elke dag 200 milligram hyaluronzuur bij het ontbijt. Daarnaast kregen dertig vergelijkbare proefpersonen met osteoartritis gedurende een jaar een placebo.

De tabel hieronder vertelt je meer over de proefpersonen. Beide groepen gebruikten ook medicijnen als ontstekingsremmers en injecteerbaar hyaluronzuur.


Hyaluronzuur helpt bij versleten kniegewricht


Resultaten
De onderzoekers bepaalden aan de hand van vragenlijst hoeveel last de proefpersonen van hun kniegewrichten hadden. Ze gebruikten daarvoor de Japanese Knee Osteoarthritis Measures-vragenlijst. Afgekort: de JKOM.

Haal je daarop de allerlaagste score - 25 - dan is er helemaal niets met je knie aan de hand. Haal je de allerhoogste score - 125 - dan is je knie in zo'n beroerde conditie dat je er niet meer door kunt functioneren. De proefpersonen scoorden gemiddeld 45.

Hieronder zie je dat in beide groepen de JKOM-scores verminderden. Op het eerste gezicht lijkt het slikken van capsules met hyaluronzuur niets toe te voegen aan behandeling met ontstekingsremmers en injecteerbare hyaluronzuur.


Hyaluronzuur helpt bij versleten kniegewricht


Toen de onderzoekers hun gegevens gingen uitsplitsen veranderde dat beeld. Linksonder zie je het effect op de proefpersonen die jonger waren dan 70, rechtsonder het effect op proefpersonen die ouder waren dan 70. Alleen bij de proefpersonen die ouder waren dan 70 sorteerde de suppletie effect.

Witte balletjes = hyaluronzuurgroep; zwarte balletjes = placebogroep.


Hyaluronzuur helpt bij versleten kniegewricht

Hyaluronzuur helpt bij versleten kniegewricht


Hierboven splitsten de onderzoekers de proefpersonen in een groep met relatief weinig klachten [Links] en een groep met relatief veel klachten [Rechts]. Suppletie met hyaluronzuur werkte alleen bij de laatstgenoemde groep.

Bron:
ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928.

Meer:
Suppletie met hyaluronzuur herstelt vochtbalans van droge huid (26-10-2014)


Dieet met weinig vitamine K1 maakt kniegewricht kwetsbaar voor artrose
Epidemiologie.

Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining
Humane studie.

Glucosamine voor voetballers
Voetballers die glucosamine slikken beschermen hun gewrichten.