16.06.2014

Huidkanker door Melanotan-II

Huidkanker door Melanotan-II
Het via internet verkrijgbare bruiningsmiddel Melanotan-II heeft bij een vrouw van 20 waarschijnlijk huidkanker veroorzaakt. Dat melden de dermatologen van Aarhus University Hospital in Denemarken, die de vrouw behandelden.

Melanotan-II
Als je a. niet bang bent voor injectienaalden en b. een zongebruinde huid op prijs stelt, dan ken je waarschijnlijk Melanotan-II. Legio websites verkopen het spul. Injecteer jezelf gedurende een maand om de andere dag met 1 mg, en je wordt bruin.

We hebben wel eens eerder over Melanotan-II geschreven. Toen ging het over een man die zo graag een bruine huid wilde hebben dat hij zichzelf een overdosis van het experimentele middel toediende, waardoor zijn spiercellen uit elkaar vielen. Als je meer over Melanotan-II wilt weten, moet je dat stukje er even bijpakken.

Case
De vrouw waarover de Denen schreven had blond haar en blauwe ogen. Haar huid was diepbruin - bruiner dan je kunt worden door te zonnebanken. Ze had 3 maanden eerder 3-4 weken Melanotan-II gebruikt. Dat had ze gecombineerd met een zonnebankkuur. Nu had ze op haar linkerbil een zwart plekje, dat voortdurende electrische schokjes leek af te geven.

De plek was een halve centimeter in doornee. De dermatologen verwijderden hem, en bestudeerden het weefsel onder de microscoop. Het was een melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, concludeerden ze. Melanomen ontstaan uit melanocyten, de huidcellen die het pigment melanine bevatten. Melanine is de stof die een huid bruin maakt, en beschermt tegen zonlicht.

In de figuur hieronder wijzen de pijltjes naar afwijkende melanocyten in de verwijderde tumor.


Huidkanker door Melanotan-II


De tumor was nog niet ver ontwikkeld. Dermatologen onderscheiden 5 stadia in de ontwikkeling van melanomen. In het eerste stadium zit de tumor nog alleen op de buitenste laag van de huid, het epidermis. In het tweede stadium zit de tumor al net iets dieper, in het dermis. Dat was bij deze tumor het geval.

Drie maanden later onderzochten de artsen de vrouw nog eens. Ze vonden geen sporen van andere melanomen. Wel viel ze op dat het lichaam van de vrouw vol zat met onregelmatige moedervlekken. Artsen zien die wel eens vaker in gebruikers van Melanotan-II. Volgens Ierse artsen kunnen ze al ontstaan binnen een week, na welgeteld 2 injecties. [Ir Med J. 2013 May;106(5):148-9.]

Conclusie
"Physicians should be aware that Melanotan-II has become a part of the tanning culture in certain subpopulations", schrijven de Denen. "Our observation indicates a possible association between Melanotan-II and melanoma, but larger studies are needed to substantiate this linkage."

Bron:
Dermatology. 2014;228(1):34-6.

Meer:
Overdosis Melanotan-II breekt spieren af (13-2-2013)