23.09.2014

Huid veroudert sneller door testosteron

De huid van anabolengebruikers veroudert misschien sneller dan de huid van naturel-atleten. Dat vermoeden baseren wij op een Koreaanse in vitro-studie die is verschenen in de Journal of Biological Chemistry. De Koreanen ontdekten dat huidcellen sneller verouderen en eerder sterven naarmate er meer testosteron aanwezig is.


Huid veroudert sneller door testosteron


Keratinocytes
Testosteron
De buitenste laag van de huid bestaat voor negentig procent uit keratinocytes. Toen de Koreanen die keratinocytes blootstelden aan testosteron, zagen ze dat in die cellen de concentratie van vrije radicalen [ROS] als waterstofperoxide [H2O2] toenam.

Vrije radicalen beschadigen moleculen, kunnen de celveroudering versnellen en cellen uiteindelijk doden.


Huid veroudert sneller door testosteron


Testosteron versnelt de huidveroudering niet via de androgeenreceptor, ontdekten de onderzoekers. Toen ze de androgeenreceptor blokkeerden door het antiandrogeen flutamide verhoogde testosteron de concentratie vrije radicalen ook.

Non-genomisch
Testosteron verhoogde de vrije radicaalwerking non-genomisch, ontdekten de Koreanen: via het eiwit GPRC6A, dat je in de membranen van legio celtypes vindt. GPRC6A is een sensor voor onder meer natuurlijke steroidhormonen (en dus ook testosteron), aminozuren en calcium. GPRC6A speelt ook een rol in prostaatkanker, en zorgt er onder meer voor dat een dieet met veel calcium en eiwitten en een hoge testosteronspiegel gezamenlijk prostaatkankercellen sneller kunnen laten groeien.

Huid veroudert sneller door testosteron
Via GPRC6A activeert testosteron het enzym Duox1. Dat enzym zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen.

Met het TUNEL-assay, waarmee je kunt zien of cellen hard op weg zijn om het loodje te leggen, testten de Koreanen tenslotte het effect van testosteron op stukjes huid.

De figuur hierboven laat zien dat testosteron ook daadwerkelijk keratinocytes over de kling joeg.

Speculatie
De figuur hieronder vat samen hoe testosteron de aanmaak van vrije radicalen in de huidcellen volgens de Koreanen verhoogt. Calciumionen spelen een niet onbelangrijke rol in het mechanisme.


Huid veroudert sneller door testosteron


De grote intracellulaire tegenspeler van calcium is magnesium. Zou magnesiumsuppletie de versnelling van de huidveroudering door testosteron kunnen afremmen?

Bron:
J Biol Chem. 2014 Oct 17;289(42):28835-45.

Meer:
Hoge glucosespiegel, oud hoofd (22-12-2011)