20.05.2015

Hoe veilig is trenbolone?

Duizenden bodybuilders injecteren zichzelf met het anabole steroid trenbolone, terwijl we nog bitter weinig weten over de bijwerkingen van dat middel. Daarom testten Australische onderzoekers trenbolone uit op ratten. De Australiërs koesteren de stille hoop dat trenbolone wel de gewenste eigenschappen heeft van testosteron, maar niet de ongewenste. En als dat zo is, dan is trenbolone misschien geschikt voor mannen die te weinig testosteron aanmaken.

Trenbolone
Trenbolone
Veel van de ongewenste eigenschappen van testosteron zijn het werk van estradiol en DHT, allebei omzettingsproducten van testosteron. Omdat trenbolone niet kan omzetten in die metabolieten, hebben Amerikaanse onderzoekers wel eens geopperd dat trenbolone misschien een SARM is. [Steroids. 2010 Jun;75(6):377-89.]

Volgens Androgens and Anabolic Agents: Chemistry and Pharmacology van Julius Vida is trenbolone een soort super-nandrolone. Dat wil zeggen: de verhouding tussen trenbolones androgene en anabole kwaliteiten zijn in studies, waarin ratten injecties met trenbolone krijgen, gelijk aan die van nandrolone. Maar de androgene en anabole werking van van trenbolone zijn wel stukken sterker dan die van nandrolone.

De figuur hieronder knipten we uit Androgens and Anabolic Agents.


Hoe veilig is trenbolone?In 2002 vergeleken Amerikaanse onderzoekers de anabole en androgene effecten van trenbolone met die van testosteronpropionaat. Uit dat onderzoek bleek dat trenbolone beduidend minder androgene effecten had dan testosteronpropionaat. Meer over dat onderzoek vind je hier.

Studie
De Australische onderzoekers implanteerden in hun ratten een pompje, dat gedurende 6 weken dagelijks 2 mg trenbolone per kg lichaamsgewicht afgaf. [TREN] Ratten in een controlegroep kregen een pompje zonder actieve stoffen. [CTRL] Het humane equivalent van de bestudeerde dosis is ongeveer 20-30 mg trenbolone per dag.

Resultaten

Toen de 6 weken voorbij waren, waren de trenbolone-ratten lichter dan de dieren in de controlegroep. Ze hadden lean body mass gewonnen en behoorlijk veel vetmassa verloren.


Hoe veilig is trenbolone?

Hoe veilig is trenbolone?De prostaat van de trenbolone-ratten werd echter 49 procent groter dan in die van ratten in de controlegroep. Dat klinkt serieus, en dus onderwierpen de onderzoekers het orgaan van de ratten aan een minutieus onderzoek. Ze vonden geen ontstekingen of kankercellen.

Dat komt waarschijnlijk doordat trenbolone de estradiolspiegel reduceerde. Dat deed trenbolone overigens ook met de testosteronspiegel. Anders dan testosterontoediening in soortgelijke studies doet, tastte trenbolone de omvang en structuur van de testes nauwelijks aan.

Trenbolone verhoogde de gevoeligheid voor insuline - en verminderde dus de HOMA-IR. Dat komt waarschijnlijk door het effect op de lichaamssamenstelling.


Hoe veilig is trenbolone?De hoeveelheid triglyceriden en LDL in het bloed van de ratten verminderde. Dat is gunstig. De hoeveelheid HDL verminderde echter ook, en dat is ongunstig.

Effecten op leverenzymen vonden de onderzoekers niet. In de geteste dosering is trenbolone dus niet schadelijk voor de lever.

Conclusie
"Further investigation into the comparative benefits conferred by trenbolone therapy relative to the current gold standard, testosterone, are well justified by these findings", concluderen de onderzoekers. "Particularly in relevant models of obesity and metabolic dysregulation."

Bron:
Steroids. 2015 Feb;94:60-9.

Meer:
Trenbolone verhoogt misschien kans op ziekte van Alzheimer (9-12-2014)
Waarom rokende trenbolone-gebruikers nog vaker kanker krijgen (4-7-2012)
Wat we niet weten over trenbolone (26-9-2003)