13.11.2012

HMB remt verlies spiermassa als je niet traint

Krachtsporters die een periode niet kunnen trainen verliezen minder spiermassa en spierkracht als ze de leucine-metaboliet HMB gebruiken. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van West Virginia University hebben gepubliceerd in de American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

HMB
HMB is een supplement dat ook buiten de krachtsport steeds meer in de belangstelling komt. Geen wonder. Bij een dosis van drie gram per dag versterkt HMB volgens een Taiwanees onderzoek het effect van een afslankdieet, geeft het in een humane studie uit 2001 zeventigers die gaan trainen met gewichten meer resultaat. Onderzoekers van Iowa State ontdekten dat HMB de afbraak van spieren in duursporters afremt, en recent publiceerden wetenschappers van de Hebrew University of Jerusalem een onderzoek waarin HMB-suppletie volleybalspelers sterker en gespierder maakt.

HMB zou ook interessant kunnen zijn voor zieke of oude mensen die - bijvoorbeeld door inactiviteit - hun spiermassa verliezen. Sarcopenie-onderzoekers van onderzoekers van West Virginia University beproefden die theorie in een experiment met oude labratten van 34 maanden. De onderzoekers zorgden ervoor dat de dieren 14 dagen hun achterpoot niet konden gebruiken [HS], en vervolgens 14 dagen weer wel [R]. Bij een controlegroep gebeurde dat allemaal niet [CC].

De onderzoekers bepaalden voor HS, na HS en na R hoeveel kracht de ratten met hun achterpoot konden ontwikkelen. De figuur hieronder vertelt je dat inactiviteit de spieren verzwakte, maar dat suppletie met HMB het krachtverlies verminderde.

De onderzoekers gebruikten een dosis van 340 mg HMB per kg lichaamsgewicht per dag. Het humane equivalent van die dosis komt neer op 4-7 gr HMB per dag.


HMB remt verlies spiermassa als je niet traint


De figuren hieronder hebben betrekking op de plantarisspier. Je ziet dat HMB-suppletie de afname van de spiermassa in de experimentele groep verminderde. Onder de microscoop zagen de onderzoekers in de spieren van HS-ratten meer dode spiercellen [de apoptotic index was hoger], maar ze zagen ook dat HMB-suppletie de spiercelsterfte verminderde. In de spiercellen van de HS-ratten remde HMB de aanmaak van het zelfmoordeiwit caspase-9.HMB remt verlies spiermassa als je niet traint


HMB remt verlies spiermassa als je niet traint


HMB remt verlies spiermassa als je niet traint


"HMB should be further evaluated and considered as part of a potential therapeutic strategy along with more moderate muscle loading to prevent muscle loss in aging and perhaps other conditions of muscle wasting", aldus de onderzoekers.

Het onderzoek is betaald door Abbott Laboratories, een producent van onder meer supplementen en sportvoeding. Abbott heeft patent op het gebruik van HMB in producten "for the prevention and treatment of chronic inflammatory diseases, cancer, and involuntary weight loss". [United States Patent 8217077]

Bron:
Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2011 Sep;301(3):R701-15.

Meer:
Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint (29-7-2010)
Creatine houdt inactieve spier op peil (8-3-2009)