Opgeladen: 22-10-2015
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Duursportsupplementen
Translation: Hericium erinaceus: the memory mushroom that makes athletes fitter (5-12-2015)

Hericium erinaceus: de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter

In webwinkels kun je supplementen kopen met extracten van de paddenstoel Hericium erinaceus. Ze zijn vooral in trek bij mensen die hun geheugen willen verbeteren. Datzelfde Hericium erinaceus is ook interessant voor sporters, rapporteren onderzoekers van het Wuhan Institute of Physical Education in China. Een capsule met 500 milligram Hericium erinaceus zou het uithoudingsvermogen van sporters al moeten verbeteren.

Hericium erinaceus
Hericium erinaceus is een eetbare paddenstoel die groeit op berken. Hij heet ook wel Lion's Mane. Hij bevat suikerketens als beta-glucanen, heteroglucanen en heteroxylanen, plus een groep verbindingen die chemici hericenones noemen [structuurformule hieronder].


Hericium erinaceus: de paddenstoel die je geheugen verbetert, maakt je ook fitter


In China gebruiken traditionele genezers al eeuwenlang extracten van Hericium erinaceus tegen onder meer een geheugenstoornissen. In dierstudies versnelt suppletie met Hericium erinaceus het herstel van beschadigde zenuwbanen [Int J Med Mushrooms. 2012;14(5):427-46.] en stimuleert het de ontwikkeling van hersencellen. [Cytotechnology. 2002 Sep;39(3):155-62.] Volgens een Japanse humane studie kan suppletie met Hericium erinaceus de eerste stadia van mentale achteruitgang door veroudering opheffen. [Phytother Res. 2009 Mar;23(3):367-72.]

Hericium erinaceus: de paddenstoel die je geheugen verbetert, maakt je ook fitter
Supplementen met Hericium erinaceus liggen in webwinkels. Ze bevatten meestal een dosis van 500 milligram extract per capsule. Het supplement wordt vooral gebruikt als een cerebrogenic - door mensen die hun mentale vermogens willen opvijzelen.

Studie
De onderzoekers vroegen zich af of Hericium erinaceus interessant is voor sporters, en deden een proef met muizen. Ze gaven de dieren 28 dagen lang alcoholextracten van Hericium erinaceus, en lieten de proefdieren daarna zwemmen tot ze letterlijk niet meer konden. De onderzoekers gebruikten tussen twee haakjes extracten van de paddenstoelen die je van de bomen kunt plukken en niet van het mycelium.

Resultaten
In de figuren hieronder staat C voor de muizen in de controlegroep. Die kregen geen actieve stoffen. LHT = de laagste dosis Hericium erinaceus [humaan equivalent: ongeveer 400-500 milligram], MHT = middendosis Hericium erinaceus [humaan equivalent: ongeveer 800-1000 milligram], HHT = de hoogste dosis Hericium erinaceus [humaan equivalent: ongeveer 1600-2000 milligram].

Zoals je ziet verlengde Hericium erinaceus de tijd dat de muizen konden blijven zwemmen. Hoe hoger de dosis, hoe groter het uithoudingsvermogen. Toen de onderzoekers daarna de spieren en de lever van de muizen bestudeerden, vonden ze daar meer glycogeen dan in de spieren van de muizen die geen Hericium erinaceus hadden gekregen.


Hericium erinaceus: de paddenstoel die je geheugen verbetert, maakt je ook fitter Hericium erinaceus: de paddenstoel die je geheugen verbetert, maakt je ook fitter
Hericium erinaceus: de paddenstoel die je geheugen verbetert, maakt je ook fitter Hericium erinaceus: de paddenstoel die je geheugen verbetert, maakt je ook fitter


De suppletie verhoogde in de spieren de concentratie van de antioxidante enzymen als glutathionperoxidase [GPx] en verminderde de hoeveelheid afgebroken eiwit in de vorm van ureum. Ook de concentratie malondialdehyde, een merker voor schade door vrije radicalen, verminderde door de suppletie.


Hericium erinaceus: de paddenstoel die je geheugen verbetert, maakt je ook fitter


Conclusie
"The results of the present study suggest that Hericium erinaceus possesses significant antifatigue activity by decreasing lactic acid, serum urea nitrogen and malondialdehyde content, and increasing tissue glycogen content and antioxidant enzyme activity", vatten de onderzoekers samen. "Based on these results, this study provides theoretical support for the application of Hericium erinaceus in the field of sports nutrition."

Bron:
Exp Ther Med. 2015 Feb;9(2):483-487.

Meer:
Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter (8-7-2015)
Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien (16-9-2012)
Champignon remt aromatase (13-8-2007)


Rubus coreanus vergroot uithoudingsvermogen, verdrijft vermoeidheid
Rubus coreanus geeft meer energie dan Siberische ginseng.

Krachttraining verdrijft lusteloosheid
Geen zin? Geen excuus om niet te trainen.

Fitte sporter met vermoeide geest presteert minder
Na intensief hersenwerk eerst even rusten voordat je gaat trainen.