15.04.2015

Hebben krachtsporters meer aan EAS Recovery Protein dan aan whey?

Een kant-en-klaar pre- en post-workoutsupplement met whey, koolhydraten en HMB laat krachtsporters sneller herstellen dan ordinaire whey. Dat concluderen bewegingswetenschappers van Ohio State University binnenkort in de Journal of the American College of Nutrition. Mooi natuurlijk. Maar wij, de immer narrige samenstellers van dit gratis webmagazijn, gaan natuurlijk weer negatieve kanttekeningen maken.

Studie
EAS Recovery Protein
De onderzoekers gebruikten 13 studenten, die al geruime tijd trainden met gewichten, drie keer per week een full body workout uitvoeren, waarin ze met een half dozijn degelijke oefeningen als de squat, de deadlift en de bench-press de voornaamste spieren van hun lichaam onder handen namen. Tussen de workouts zat minimaal 48 uur rust.

Gedurende 3 weken gebruikten de studenten voor en na hun workout een wheyshake. Gedurende een andere periode van 3 weken gebruikten de studenten EAS Recovery Protein, een product van Abbott Laboratories. Recovery Protein is trouwens niet meer op de markt. Abbott heeft het vervangen door vergelijkbare Muscle Ammo.

Resultaten
In de laatste week van beide perioden bepaalden de onderzoekers aan de hand van de concentratie creatinekinase en interleukin-6 in het bloed van de studenten hoeveel schade hun spieren door de training opliepen. Hogere waarden indiceren serieuzere spierschade.

1-Pre = meting vlak voor de eerste training van de week; 1-IP = meting vlak na de eerste training; 1-+15 = meting 15 minuten na de eerste training; 1-+60 = meting een uur na de eerste training; 4 = meting aan het einde van de week, na 1 hersteldag; 5 = meting aan het einde van de week, na 2 hersteldagen.


Hebben krachtsporters meer aan EAS Recovery Protein dan aan whey?


Hebben krachtsporters meer aan EAS Recovery Protein dan aan whey?De studenten rapporteerden minder spierpijn als ze EAS Recovery Protein hadden gebruikt dan als ze voor en na hun workouts whey hadden genomen.


Hebben krachtsporters meer aan EAS Recovery Protein dan aan whey?Goed spul dus...
... dat Recovery Protein. Zou je denken. Maar als je op een rijtje zet wat er allemaal in Recovery Protein zit, ben je daar niet meer zo zeker van.


Hebben krachtsporters meer aan EAS Recovery Protein dan aan whey?Door de massa isomaltulose die Abbott bij Recovery Protein heeft gekieperd bevat een shake van dat spul 2.6 keer meer kilocalorieën dan een ouderwetse shake met whey. Geen wonder dat de studenten sneller herstellen. Daar staat dan misschien tegenover dat de studenten ook meer vet opbouwen.

Stel je nou voor dat de studenten geen shakes met 20 gram whey hadden gekregen, maar shakes met 52 gram whey? Dan hadden beide producten evenveel kilocalorieën geleverd. Zou het product van Abbott dan nog steeds tot een beter spierherstel hebben geleid dan whey? Wij denken eerlijk gezegd van niet.

Conclusie
De onderzoekers zijn minder sceptisch over Recovery Protein. Zij concluderen dat whey beter werkt in combinatie met koolhydraten en HMB.Abbott Laboratories heeft de studie gesponsord.

Bronnen:
J Am Coll Nutr. 2015 Mar 11:1-9. [Epub ahead of print].

Meer:
De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie (4-4-2015)
Wheyshake met BCAA's na de training zet meer zoden aan de dijk dan melk (25-1-2014)
Supplement met leucine verhoogt spieropbouw door caseïne (6-8-2013)