05.05.2004

HCG na anabolenkuur verslechtert vruchtbaarheid

HCG na anabolenkuur verslechtert vruchtbaarheid
Anabolengebruikers die kinderen willen kunnen dat beter niet pal na een kuur doen. Bovendien moeten ze oppassen met het middel hCG, ontdekte een Finse onderzoeker die tientallen anabolengebruikers maandenlang heeft gevolgd. Het vruchtbaarheidsmedicijn werkt averechts op de kwaliteit van het zaad.

De promovendus Tuomo Karila bestudeerde een groep bodybuilders die hij via een tijdschrift had benaderd. Karila wilde de gevolgen van hun kuurtjes in kaart brengen, en keek daarbij ook naar de impact op de zaadcellen.

Recente studie laten echter zien dat de werkelijkheid iets complexer in elkaar steekt. De studie die psychologen van de University of Northern Iowa onlangs publiceerden in Evolutionary Psychology is er ook zo eentje.

In die studie brachten de onderzoekers mannelijke proefpersonen in een gezelschap dat de ene keer bestond uit mannen met dezelfde ethnische herkomst als zij [similar], en de andere keer juist uit mannen met een andere ethniciteit [dissimilar]. In beide gevallen moesten de groepen gezamenlijk een taak uitvoeren.

Karila registreerde de hoeveelheid anabolen die de bodybuilders hadden gebruikt en hun doseringen hCG. Veel Finse bodybuilders gebruiken tijdens een kuur 2500 tot 5000 eenheden hCG per maand omdat ze denken dat daardoor hun natuurlijke testosteronafgifte overeind blijft. Na de kuur nemen ze, daarnaast gedurende een periode van twee weken vier injecties hCG om de aanmaak van testosteron weer op gang te helpen.

Karila ontdekte geen verband tussen de duur van de kuren en de zaadsamenstelling, maar wel met de dosering. Hoe meer anabolen de bodybuilders hadden gebruikt, des te geringer was het aantal zaadcellen in hun sperma.

Een ander verband was dat tussen abnormale zaadcellen en hCG. Hoe meer hCG de bodybuilders hadden gebruikt, des te meer afwijkende cellen zaten er in hun sperma. Bij de bodybuilders die minder dan 12.000 eenheden hCG hadden gebruikt was gemiddeld 28 procent van de zaadcellen abnormaal. Bij de bodybuilders die meer dan 12.000 eenheden hCG hadden gespoten was dat tachtig procent.

Hieronder zie je links een normale zaadcel. De cellen rechts zijn abnormaal.


HCG na anabolenkuur verslechtert vruchtbaarheid


Een half jaar na de kuur was bij de meeste mannen het zaad weer genormaliseerd. Dat gold trouwens niet voor hun testosteronspiegels. Bij de zwaarste gebruikers die Karila onderzocht was de testosteronspiegel na zes maanden niet op een normaal niveau. Ondanks het gebruik van middelen als Clomid, Nolvadex of hCG.

Dat de megakuren in de chemische sport de vruchtbaarheid verminderen omdat het aantal zaadcellen terugloopt is oud nieuws. Dat het zaad van anabolengebruikers ook meer abnormale zaadcellen bevat is wat verser.

Mexicaanse onderzoekers schreven in 2000 over een proef van 8 weken met twee groepen bodybuilders. [Fertil Steril. 2000 Nov;74(5):1055-6.] Daarvan gebruikte er eentje niets [Group I] en name de andere een kuur van deca en sustanon [Group II]. In de topweken gebruikten de bodybuilders 400 milligram deca en twee ampullen Sustanon 250 per week.


HCG na anabolenkuur verslechtert vruchtbaarheid


Baseline staat voor de waarden voordat de kuur was begonnen. Final staat voor de waarden die na acht weken werden gemeten.

De WHO beschouwt zaad als 'abnormaal' als zeventig procent of meer van de zaadcellen abnormaal is. Dat was hier dus het geval. Verwekt een abnormale zaadcel een kind, dan is de kans op genetische afwijkingen verhoogd.

De Mexicanen zijn verontrust over hun bevindingen.


HCG na anabolenkuur verslechtert vruchtbaarheid


Bron:
Tuomo Karila. Adverse effects of anabolic androgenic steroids on the cardiovascular, metabolic and reproductive systems of anabolic substance abusers. Proefschrift, Helsinki 2003.