03.06.2004

Het groeibevorderende effect van trainen met een t-shirt extra

Het groeibevorderende effect van trainen met een t-shirt extra
Het is helemaal niet zo moeilijk om de groeihormoonpiek na intensieve training, die je helpt bij de afbraak van vet en opbouw van spierweefsel, te verhogen. Je moet ervoor zorgen dat je het tijdens het trainen goed warm krijgt, ontdekten Deense endocrinologen in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Endogeen groeihormoon
Wat precies verhoogt de groeihormoonspiegel bij sporters nou? Is het de fysieke inspanning? Of is het de lichaamstemperatuur, die oploopt tijdens de inspanning? Dat was de vraag die de Denen zich stelden.

Endocrinologen weten dat er een verband is tussen groeihormoon en lichaamstemperatuur. Groeihormoongebruikers zweten meer. Andersom kunnen mensen met een lage groeihormoonspiegel vaak slecht tegen de hitte. Hun lichaam kan hoge temperaturen niet goed het hoofd bieden door transpiratie.

Studie
Onderzoekers stuitten al in de vroege jaren 60 op het groeihormoonverhogende effect van hitte. Ze pakten 10 gezonde proefpersonen in met dekens, waardoor hun lichaamstemperatuur een graad celsius steeg.

Het resultaat was een heuse groeihormoonpiek, zoals je hieronder ziet.


Het groeibevorderende effect van trainen met een t-shirt extra


De Denen deden al in de jaren tachtig een experiment met proefpersonen die zich op een hometrainer uit de naad moesten fietsen. De ene keer gebeurde dat in een kamer met een temperatuur van 22 graden. Bij die temperatuur steeg de lichaamstemperatuur en steeg ook de afgifte van groeihormoon.


Het groeibevorderende effect van trainen met een t-shirt extra


Toen de onderzoekers de proef herhaalden bij een temperatuur van 4 graden, bleef de stijging van de lichaamstemperatuur voor een groot deel achterwege. Net als de groeihormoonpiek.


Het groeibevorderende effect van trainen met een t-shirt extra


De meeste sportwetenschappers denken dat sporters meer progressie maken naarmate ze na hun trainingssessies meer anabole hormonen aanmaken. Het is daarbij niet zeker of die hormonale pieken de directe oorzaak van de progressie zijn, ook al gaan veel onderzoekers daar wel van uit. Een andere theorie is dat de progressie en de hormonale pieken het gevolg zijn van een andere, nog niet bekende factor. Whatever.

Conclusie
Het vergeten Deense onderzoek suggereert een verrassend eenvoudige strategie waarmee naturelsporters het tempo van hun vooruitgang kunnen vergroten. Schroef de thermostaat omhoog als je traint. Of trek een extra sweater aan.

Bron:
J Endocrinol Invest. 2003 Sep;26(9):838-42.