27.03.2011

Grapefruitflavonoid naringenin laat spieren meer glucose opnemen

Naringenin
Naringenin is een flavonoid in grapefruits. Lezers van dit webmagazijn kennen naringenin als de stof die in vetcellen de opname van glucose saboteert. Hetzelfde naringenin stimuleert juist de opname van glucose door spiercellen, schrijven gezondheidswetenschappers van de Canadese Brock University in Biochemical and Biophysical Research Communications. [Wij slaan geen nummer over. Wij zijn fans.]

Je ziet de structuur van naringenin hiernaast. Hij lijkt sprekend op die van quercetine. Schroef 2 hydroxylgroepen van quercetine af, en je krijgt naringenin. Omdat de structuur naringenin lijkt op die van resveratrol, en omdat de onderzoekers al eerder hadden ontdekt dat resveratrol spiercellen meer glucose laat opnemen, [Biochem Biophys Res Commun. 2008 Sep 12;374(1):117-22.] vroegen de Canadezen zich af of naringenin dat ook doet. De onderzoekers bestuderen manieren om via voeding de schadelijke gevolgen van diabetes-2 op te vangen.

In reageerbuizen stelden de Canadezen jonge en volgroeide spiercellen van ratten bloot aan naringenin. Jonge spiercellen reageerden niet, volwassen spiercellen wel. Dat wijst er op dat naringenin de activiteit van GLUT4 verhoogt. GLUT4 is een transporter voor glucose. Volgroeide spiercellen maken hem aan, jonge spiercellen nog niet.

Je ziet hieronder dat bij oplopende concentraties van naringenin spiercellen meer glucose opnemen. Daaronder zie je dat de opname van glucose toeneemt naarmate de blootstelling aan 75 micromol naringenin langer duurt.


Grapefruitflavonoid naringenin laat spieren meer glucose opnemen


Grapefruitflavonoid naringenin laat spieren meer glucose opnemen


Grapefruitflavonoid naringenin laat spieren meer glucose opnemen


Grapefruitflavonoid naringenin laat spieren meer glucose opnemen


De derde figuur laat zien dat 75 micromol naringenin de opname van glucose in de aanwezigheid van insuline versterkt. De laatste figuur laat zien hoe naringenin precies werkt: het verhoogt de hoeveelheid geactiveerd AMPK. AMPK is een enzym dat actief wordt als spiercellen door hun brandstoffen heen zijn. Het stimuleert mechanismen waardoor de spiercel meer brandstoffen uit de bloedbaan kan opnemen.

In een grapefruit zit ongeveer 50 mg naringenin per honderd gram. De concentratie naringenin in mensen die een grapefruit hebben gegeten varieert van 0.7 tot 14.8 micromol. Er zullen dus mensen zijn bij wie de bestudeerde naringeninconcentraties onder alledaagse omstandigheden kunnen voorkomen.

Minder energie naar je vetcellen, meer energie naar je spieren. Insulineversterkers die vetcellen afremmen zijn altijd interessant.

Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2010 Jul 23;398(2):178-83.

Meer:
Dipeptiden in wheyhydrolisaat zijn glucoseboosters (10-1-2011)