10.06.2012

Grape Seed Extract remt 'genetisch onvermijdelijke' prostaatkanker

TRAMP-muizen zijn genetisch gemanipuleerd op zo'n manier dat ze makkelijker prostaatkanker krijgen dan niet-gemodificeerde muizen. Ook in die proefdieren remt suppletie met Grape Seed Extract [GSE] het ontstaan en de groei van prostaatkanker. Dat ontdekten kankeronderzoekers van de University of Colorado.

De onderzoekers gaven hun proefdieren vanaf het moment dat ze 4 weken oud waren 5 dagen per week dagelijks oraal een dosis van 200 mg Grape Seed Extract per kg lichaamsgewicht. Wetenchappers zijn nu eenmaal net gewone mensen, en werken liever niet in het weekeinde. Het humane equivalent van de gebruikte dosis is 16.2 mg per kg per dag. Weeg je 80 kg, dan kom je op 930 mg extract per dag.

De dosis lijkt bescheiden, maar je moet er wel bij opmerken dat de meeste Grape Seed Extract-supplementen nogal zuinig zijn gedoseerd. Je struikelt over de supplementen die per capsule slechts 50 mg extract bevatten.

Het extract was afkomstig van het Japanse Kikkoman. Het bestond voor 90 procent uit procyanidins en voor 7 procent uit vrije flavonolen.

Toen de dieren 28 weken oud waren, wogen de onderzoekers de urineblaas, de zaadblaasjes en de prostaat van de proefdieren [GUT], en ontdekten dat suppletie met Grape Seed Extract dat gewicht halveerde. Dat zie je in de figuur hieronder.

De suppletie halveerde het percentage van de muizen dat gezwellen ontwikkelde. Dat gold zowel voor de well-differentiated tumors [WUD] als de undifferentiated tumors [UN]


Grape Seed Extract remt 'genetisch onvermijdelijke' prostaatkanker


Grape Seed Extract remt 'genetisch onvermijdelijke' prostaatkanker


Grape Seed Extract remt 'genetisch onvermijdelijke' prostaatkanker


Grape Seed Extract verhoogde het aantal prostaatkankercellen dat zelfmoord pleegde. De figuur hierboven vertelt dat het aantal prostaatcellen dat zelfmoord pleegde door de suppletie zelfs verachtvoudigde. Daarnaast saboteerde Grape Seed Extract groeiprocessen in prostaatkankercellen.

"Findings in the present study together with earlier findings suggest strong prostate cancer chemopreventive efficacy of Grape Seed Extract with scientific rationale and advocate for its potential clinical trial in human prostate cancer patients", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Cancer Res. 2007 Jun 15;67(12):5976-82.

Meer:
In het bloed van actieve mensen gaan prostaatkankercellen dood (2-5-2012)
Megadosis lichaamsbeweging reduceert sterftekans bij prostaatkanker (28-4-2012)
Supplement met curcumin en isoflavonen verkleint kans prostaatkanker (14-2-2012)