27.09.2011

Grape Seed Extract beschermt tegen huidkanker

Supplementen met Grape Seed Extract zorgen voor een forse verlaging van de kans op cutaneous squamous cell carcinoma, een belangrijke vorm van huidkanker. Dat blijkt uit een kleine epidemiologische studie die is verschenen in de Journal of the American Academy of Dermatology. Supplementen met antioxidante vitamines bieden nauwelijks bescherming.

Steeds meer mensen met een lichte huidskleur krijgen huidkanker. Een factor is misschien het afbreken van de ozonlaag, maar belangrijker is de cultus rond het gebruinde lichaam. Die maakt dat mensen van Europeaanse origine zichzelf meer blootstellen aan natuurlijk en synthetisch UV-licht dan goed voor ze is.

Voedingsstoffen tegen huidkanker?
Onderzoekers hopen nog steeds dat ze voedingsstoffen ontdekken die de huid wapenen tegen kanker. Dat onderzoek verloopt niet zo goed. In een groot Frans experiment bleek bijvoorbeeld dat dagelijkse suppletie met 120 milligram vitamin C, 30 milligram vitamin E, 6 milligram betacaroteen, 100 microgram selenium, and 20 milligram zinc de kans op huidkanker bij vrouwen verhoogt - en bij mannen een beetje verlaagt. [J Nutr. 2007 Sep;137(9):2098-105.]

Een groep verbindingen die in dier- en celstudies veel belooft is die van de fenolen in thee. Maar in een recent onderzoek van ziekteverzekeraar Kaiser Permanente Northern California was van een beschermend effect van thee tegen cutaneous squamous cell carcinoma geen sprake. [Nutr Cancer. 2011;63(2):314-8.]

Studie
In een kleine studie van hetzelfde Kaiser Permanente, die is verricht onder de klanten van de instelling, vergeleken de onderzoekers zo'n vierhonderd mensen met cutaneous squamous cell carcinoma met een even grote groep verzekerden zonder enige vorm van huidkanker. Toen de onderzoekers naar het gebruik van supplementen in de twee groepen keken, zagen ze dat Grape Seed Extract bescherming bood.


Grape Seed Extract beschermt tegen huidkanker


Grape Seed Extract beschermt tegen huidkanker


Toen de onderzoekers een onderscheid maakten tussen een vroege en een gevorderde vorm van het kankertype, bleef het effect overeind.

Slot
De onderzoekers beklemtonen dat hun studie alleen een aanwijzing levert dat Grape Seed Extract de huid kan beschermen tegen kanker, en nog lang geen bewijs. Hun studie was bijvoorbeeld maar klein. Het totale aantal gebruikers van Grape Seed Extract was 17. Beetje weinig, vinden de onderzoekers zelf.

Bron:
J Am Acad Dermatol. 2011 Dec;65(6):1145-51.

Meer:
De zon in? Visolie beschermt je huid (22-2-2009)
GliSODin beschermt de lichte huid (14-4-2007)