Opgeladen: 16-5-2022
Opgeborgen in: Aminozuren, Glycine, Tanden & kiezen
Translation: Hefty daily dose of glycine prevents caries (17-5-2022)

Fikse dagelijkse dosis glycine voorkomt cariës

Als je een vergeten dierstudie uit de jaren zeventig van de vorige eeuw mag geloven, dan kan suppletie met glycine tandbederf helpen voorkomen. Het humane equivalent van de door Salil Das en Robert Harris beproefde dosis was echter wel aan de hoge kant.


Fikse dagelijkse dosis glycine voorkomt cariesStudie
Salil Das en Robert Harris, twee food scientists van het Massachusetts Institute of Technology, publiceerden in 1975 in de Journal of Dental Research een dierstudie waarin ze twee groepen ratten van enkele weken oud gedurende enkele maanden voeren waarin ze suiker hadden gestopt.

Als gevolg daarvan kon je verwachten dat de ratten gaatjes in tanden en kiezen zouden krijgen.

De ene groep ratten kreeg suikerrijk voer, en daarmee was de kous af. De andere groep ratten ook, maar dan wel voer waarin de onderzoekers ook extra glycine hadden gestopt. [Tabel] Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 15-20 gram glycine geconsumeerd.

Resultaten
Suppletie met glycine reduceerde het aantal gaatjes dat de ratten in hun gebit kregen met 65.7 procent.


Fikse dagelijkse dosis glycine voorkomt cariesToen de onderzoekers de samenstelling van de kiezen van de ratten analyseerden, zagen ze dat glycinesuppletie de hoeveelheid vet-achtige stoffen in het gebit met 15.1 procent had verminderd. Of dat effect iets van doen heeft met de afname van de incidentie van cariës bij de ratten, weten Das en Harris niet.

Mechanisme onbekend
Over het werkingsmechanisme van glycine tasten de onderzoekers eveneens in het duister. Even dachten ze dat glycinesuppletie het lichaam meer calcium en fosfor had laten vasthouden, maar dit was niet het geval.

Bron:
J Dent Res. Sep-Oct 1975;54(5):987-92.

Meer:
Slik visolie, houd je tanden en kiezen (14-3-2010)
Polyfenolen in cistusthee vegen bacteriën van je tanden (26-8-2009)
Studie: Je tanden lossen letterlijk op in frisdrank (25-3-2007)


Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag Dierstudie: glycine verlengt levensduur Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter

Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag
Sporters, ouderen of mensen met een fysiek zwaar beroep kunnen hun gewrichten beschermen tegen slijtage en blessures door suppletie met zo'n 10 gram glycine per dag.

Dierstudie: glycine verlengt levensduur
Amerikaanse verouderingsonderzoekers gaven muizen hun hele leven lang een fikse dosis glycine, en ontdekten dat de dieren daardoor langer gingen leven.

Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter
Japanse humane studie.