Opgeladen: 20-11-2018
Opgeborgen in: Gluten, Afslanken
Translation: A gluten-free diet makes you slimmer - but in a different way than you think (21-11-2018)

Een glutenvrij dieet maakt slanker - maar dat komt niet door de afwezigheid van gluten...

Een glutenarm dieet maakt je een beetje slanker en verhoogt je energieverbruik, maar dan komt waarschijnlijk niet door de afwezigheid van de gluteneiwitten. Deense onderzoekers vermoeden dat de slankmakende werking van een glutenvrij dieet vooral het gevolg is van de gezondere voedingsvezels in levensmiddelen zonder gluten. En dat heeft consequenties voor mensen die willen experimenteren met een glutenarm of -vrij dieet.

Studie
De onderzoekers gaven 60 gezonde Denen van 22-65 jaar, zonder glutenintolerantie, gedurende 8 weken een dieet met meer gluten dan normaal [High Gluten Diet]. Dat dieet leverde 18 gram gluten per dag. Een standaarddieet levert 12 gram gluten per dag.

Bij een andere gelegenheid kregen de proefpersonen gedurende 8 weken juist een glutenarm dieet [Low Gluten Diet]. Dat dieet leverde slechts 2 gram gluten per dag.

De voedingswaarde van het High Gluten Diet was identiek aan die van het Low Gluten Diet. Zelfs de hoeveelheid voedingsvezels was aan elkaar gelijk.

Resultaten
In de periode dat de proefpersonen glutenvrij aten, vielen ze een beetje af [linksonder]. Toch gingen ze niet meer bewegen, en verminderde hun energie-inname niet.

De onderzoekers vermoeden dat de gewichtsafname het gevolg was van een hoger energieverbruik op celniveau. Dat leiden ze af uit een verhoogde concentrate beta-AIBA [BAIBA] in de urine van de proefpersonen [middenonder]. BAIBA laat cellen kwistiger omspringen met energie. Meer over BAIBA lees je hier en hier.


Een glutenvrij dieet maakt slanker - maar dat komt niet door de afwezigheid van gluten...


Bovendien rapporteerden de proefpersonen dat ze zich minder opgeblazen voelden. Dan begin je al te denken aan processen in de spijsverteringsorganen, en een analyse van de lucht die de proefpersonen uitademden sterkte de Denen in die opvatting. Hoe langer de proefpersonen glutenarm aten, hoe minder waterstof zat er na een maaltijd in hun adem.


Een glutenvrij dieet maakt slanker - maar dat komt niet door de afwezigheid van gluten...


Waterstof in de lucht die je uitademt is een merker voor veelal ongezonde activiteit van micro-organismen in je maag-darmkanaal. En verhip: toen de onderzoekers de bacteriepopulatie in de grote bah van de proefpersonen analyseerden, zagen ze dat het glutenarme dieet veel bacterietypes drastisch had gereduceerd.


Een glutenvrij dieet maakt slanker - maar dat komt niet door de afwezigheid van gluten...


Conclusie
De subtiele positieve gezondheidseffecten van een glutenarm dieet zijn dus waarschijnlijk vooral het gevolg van een gezondere en minder overactieve microflora. En die is dan weer vooral het gevolg van een ander, en kennelijk gezonder type voedingsvezels in het glutenvrije dieet - en niet zozeer het gevolg van het ontbreken van gluten. Denken de onderzoekers.

En daar wringt hem de schoen, vertelt onderzoeksleider Oluf Pedersen in een persbericht. [sciencedaily.com November 15, 2018] In de praktijk doen veel mensen die kiezen voor een glutenvrij dieet geen research, en leunen ze zwaar op de voedingsindustrie. Ze vervangen gewoon glutenproducten door producten uit het glutenvrije schap - en die zijn lang niet altijd evenwichtig van samenstelling.

"Most gluten-free food items available on the market today are massively deprived of dietary fibers and natural nutritional ingredients", zegt Pedersen. "Therefore, there is an obvious need for availability of fibre-enriched, nutritionally high-quality gluten-free food items which are fresh or minimally processed to consumers who prefer a low-gluten diet."

"Such initiatives may turn out to be key for alleviating gastro-intestinal discomfort and in addition to help facilitating weight control in the general population via modification of the gut microbiota."

"Additional research is warranted to examine the effects of glycemic load on body weight, with control of energy intake. If metabolic benefits of reduced glycemic load diets are confirmed, development of appropriate behavioral and environmental interventions would be necessary for optimal translation to public health."

Bron:
Nat Commun. 2018 Nov 13;9(1):4630.

Meer:
Glutenvrij dieet heeft geen effect op sportprestaties (16-9-2015)
Dierstudie: minder snel dik met glutenvrij dieet (2-6-2013)


Vezelrijke voeding verlengt het leven

Galacto-oligosaccharides vergroten de spieropbouwende werking van eiwitten

Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegel

Vezelrijke voeding verlengt het leven
Dat schrijven onderzoekers van het Chinse PLA General Hospital in Bejing in Molecular Nutrition and Food Research.

Galacto-oligosaccharides vergroten de spieropbouwende werking van eiwitten
Yup. Galacto-oligosaccharides zijn ook vezels...

Probiotica en piepkleine vetzuurtjes verhogen IGF-1-spiegel
In je darmen zetten goedaardige bacteriën voedingsvezels om in hele kleine vetzuurketentjes - short-chain fatty acids, heten ze officieel. En die dingen, wel...