08.12.2012

Glaucarubinone verlengt levensduur en verhoogt metabolisme

Glaucarubinone
Voedingswetenschappers van de University of Jena in Duitsland hebben ontdekt dat de verbinding glaucarubinone [structuurformule hiernaast], die van nature aanwezig is in een olijfachtige olie uit het tropisch regenwoud, het leven verlengt en het metabolisme verhoogt. Ze beschrijven hun experimenten met het wormpje Caenorhabditis elegans in een artikel dat is verschenen in Hormone and Metabolic Research.

In Zuid-Amerika groeit de boom Simarouba glauca [hieronder]. Hij heet ook wel Paradijsboom of Bitter Tree. Uit zijn zaden komt een eetbare olie, die wel eens opduikt in cosmetica. Supplementen of superfoods op basis van Simarouba glauca kennen we nog niet. Maar als je deze studie in Hormone and Metabolic Research leest, en weet wie er achter zit, dan voel je aan je water dat die supplementen en superfoods er gaan komen.


Simarouba glauca


De teamleider van de Duitsers is Michael Ristow. [Wikipedia] [mristow.org] [Aging (Albany NY). 2012 Jan;4(1):2.] Ristow ontdekte dat de vrije radicalen die ontstaan tijdens beweging een positief effect op onze gezondheid hebben, en dat beginners in de duursport hun progressie afremmen als ze hoge doses antioxidanten slikken. Hij maakte uitgebreid studie van resveratrol en deed baanbrekend onderzoek naar levensverlenging door een koolhydraatarm dieet.

Ristow ontdekte ook hoe veel levensverlengende verbindingen in proefdieren werken - niet doordat ze een antioxidante werking hebben en vrije radicalen opruimen, maar doordat ze de cellen stimuleren om zelf antioxidanten aan te maken. Ristow had de hand in het onderzoek naar de levensverlengende werking van L-theanine waarover we een maand geleden schreven, en bestudeerde de levensverlengende werking van kleine concentraties lithium in drinkwater.

Als Ristow wurmpjes glaucarubinone gaat voeren, dan zitten wij dus op het puntje van onze stoel.

De onderzoekers stelden hun proefdiertjes bloot aan een geringe concentratie glaucarubinone, en zagen dat daardoor hun zuurstofverbruik [respiration] toenam. Hun metabolisme werd dus hoger. Toen de onderzoekers na drie dagen keken hoeveel vet [triglycerides] de aaltjes in hun lichaam hadden ze opgeslagen, zagen ze dat dedieren slanker waren geworden.


Glaucarubinone verlengt levensduur en verhoogt metabolisme


Daarna keken de onderzoekers naar het effect van 10 en 100 nanomolair glaucarubinone op de levensduur van de aaltjes, en zagen dat de hoogste concentratie die met maximaal 2.7 dagen verlengde. Dat is niet niets, als je beseft dat aaltjes maar enkele weken leven.

"Taken together, these findings indicate that glaucarubinone induces mitochondrial metabolism, reduces fat content and extends lifespan in Caenorhabditis elegans suggesting that this compound may be worth evaluating in mammals and potentially humans in regard to prevention of aging and age-associated diseases", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Horm Metab Res. 2011 Apr;43(4):241-3.

Meer:
L-Theanine verlengt levensduur in dierstudie (21-11-2012)
Alpha-caroteen, de levensverlenger in wortels (4-10-2012)
Langer leven met Horny Goat Weed (30-9-2012)