Opgeladen: 3-2-2012
Opgepoetst: 16-11-2015
Opgeborgen in: Cosmeceuticals
Translation: Animal study: hydrolysed collagen keeps skin young (5-3-2012)

Dierstudie: gehydrolyseerd collageen houdt huid jong

De supplementen met gehydroliseerd collageen, die je in elke vitamineshop kunt kopen, zouden inderdaad wel eens kunnen doen wat de fabrikant belooft. Slik elke dag 1-2 gram, en je huid veroudert minder snel. Dat kun je afleiden uit een dierstudie uit de koker van Tokyo University of Agriculture and Technology.

Studie
Mensen die hun huid gezonder en sterker willen maken gebruiken al jarenlang supplementen met gelatine en collageen. Of die producten ook werken kun je uit de studies niet afleiden. Het is niet onwaarschijnlijk, maar het is nooit goed onderzocht. Daarom wilden de onderzoekers weten of een collageenpreparaat - een hydrolysaat van het collageen uit de schubben van tilapia's, om precies te zijn - de huid van naakte muizen beschermt tegen UV-licht.

Huid die blootstaat aan UV-licht veroudert. Photoaging, heet dat - en het is de belangrijkste veroorzaker van huidveroudering in mensen. Rem je photoaging, dan rem je de huidveroudering in het algemeen.

De proefdieren waren Hos-HR-1-muizen. De onderzoekers bestraalden de dieren drie keer per week een minuut met een UV-B-lamp, vijf weken achtereen [UVB]. Met een controlegroep gebeurde dat niet [UVB-].

Een deel van de UVB-muizen kreeg elke dag een collageensupplement [UVB+collagen]. Per kg lichaamsgewicht kregen de muizen 0.2 gr per dag. Hoe je die dosis omrekent naar mensen lees je hier.

Resultaten
Met een corneometer zagen de onderzoekers dat de hydratie van de huid afnam in de UVB-muizen, maar niet in de muizen die ook collageen kregen. De buitenste laag van de epidermis, de stratum corneum of hoornlaag, verdikte in de UVB-muizen - maar niet in de UVB+collagen-groep. Tenslotte vonden de onderzoekers toen het experiment was afgelopen minder type-1-collageen in de huid van de dieren die waren bestraald. Maar - alweer - niet in de UVB+collagen-groep.


Dierstudie: gehydrolyseerd collageen houdt huid jong


Dierstudie: gehydrolyseerd collageen houdt huid jong


De onderzoekers vermoeden dat het collageensupplement de huidcellen harder laat werken, waardoor die beter zijn opgewassen tegen de UV-straling. Hard bewijs daarvoor hebben ze niet, en dus pleiten ze voor vervolgstudies.

Bron:
Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Apr 23;73(4):930-2.

Meer:
Siliciumsupplement verjongt huid, haren en nagels (28-7-2011)
Ecdysteroiden voor jongere huid en meer spiermassa (8-11-2010)
Studie: skinceuticalmix Inversion Femme maakt slanker en vermindert rimpels (5-5-2010)