13.07.2012

Geaard dekentje versnelt herstel spieren

Lance Armstrong en zijn wielerploeg gebruikten tijdens de Tour de France van 2003 aardingslakens em -dekens, en herstelden daardoor beter van de 'zware inspanningen elke dag' en de 'verwondingen die zij opliepen tijdens de rit'. Tenminste, dat zeggen verkopers van aardingsdekens. [earthingnederland.nl] Volgens een studie die verscheen in de Journal of Alternative and Complementary Medicine kan dat kloppen. Maar of die studie klopt?

Geaarde dekens of lakens zijn uitgerust met electrische leidingen, die je kunt verbinden met de grond of die je via het stopcontact contact kunt laten maken met de aarde-leiding. Je ziet een dergelijk systeem op de figuur hieronder. We snaaiden hem uit een patent uit 2004. [US Patent 6,683,779]

Volgens de bedenkers van aardedekens, -lakens en -matrassen functioneert ons lichaam beter als het is 'geaard'. Aardingsdekens en -lakens zouden ons lichaam beschermen tegen de electrostress die onze moderne technologie in de vorm van TV- en radiostations, GSM's en Wifi's rondstrooit.


Geaard dekentje versnelt herstel spieren


Fysiologen van de University of Oregon testten de effecten van geaarde lakens uit op 8 mannen, die elk 4 dagen doorbrachten op of onder de geaarde lakens. De mannen droegen bovendien continu geaarde patches op hun kuiten.

Bij de helft van de mannen zaten de stekkers van de patches en de dekens niet in het stopcontact, Placebo], bij de andere helft wel [Grounded].

De dekens en patches waren producten van Earth FX, een bedrijf uit het Amerikaanse Palm Springs. Dat bedrijf betaalde het onderzoek. Eén van de onderzoekers werkte bovendien geregeld voor dat bedrijf, en "owns a very small percentage of shares in the company."

Op dag 2 onderwierpen de onderzoekers de mannen aan "an eccentric exercise that caused delayed-onset muscle soreness in gastrocnemius muscles". Omdat de onderzoekers continu keken naar biomerkers van spierschade en spierherstel, zoals spierpijn en de concentratie creatine-kinase in het bloed, konden ze zien dat de geaarde patches en lakens de spierschade door de "eccentric exercise" verminderden en het spierherstel versnelden.


Geaard dekentje versnelt herstel spieren


Geaard dekentje versnelt herstel spieren


Wel een beetje raar is dat de eerste dag na de workout de creatine-kinasespiegel was verlaagd, en pas een dag later ging stijgen. Normaliter begint die spiegel al enkele uren na een workout op te lopen.

Ook raar is de geringe stijging van de creatine-kinasespiegel. Na een beetje krachttraining neemt die moeiteloos met enkele honderden procenten toe. Maar in dit geval stijgt die spiegel niet verder dan enkele luizige tientallen procenten.

Typisch is ook dat de onderzoekers helemaal geen "eccentric exercise" hebben gebruikt, maar een min of meer reguliere vorm van krachttraining.


Geaard dekentje versnelt herstel spieren


Na eccentrische krachttraining verwacht je dat de creatine-kinasespiegel dagenlang blijft stijgen. Na een reguliere krachttraining verwacht je dat die spiegel gedurende een dag stijgt, en daarna weer geleidelijk afneemt.

Jullie moeten je eigen conclusies maar trekken. Dat doen wij ook.

Bron:
J Altern Complement Med. 2010 Mar;16(3):265-73.

Meer:
Meer progressie krachttraining door kleren met staaldraad (7-2-2009)