Opgeladen: 8-11-2017
Opgeborgen in: Afslanken, Overgewicht
Translation: No translation yet

Fors gewichtsverlies in korte tijd zorgt voor permanente afname van calorieverbruik

Als dikke mensen in een korte tijd tientallen kilo's afvallen, past hun lichaam zich aan. Het gaat zuiniger om met energie en schroeft het energieverbruik terug met enkele honderden kilocalorieën per dag. En nee, dat komt niet doordat het lichaam door een streng afslankdieet spieren verliest. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan de National Institutes of Health.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 14 deelnemers van het achtste seizoen van de TV-show The Biggest Loser. Daarin proberen dikke mensen onder begeleiding van trainers en diëtisten in 30 weken zoveel mogelijk vet te verliezen. De onderzoekers bestudeerden de deelnemers zes jaar na de show.
Resultaten
De gemiddelde deelnemer reduceerde tijdens de show het lichaamsgewicht van 149 kilo naar 91 kilo. Veertig procent van het lichaamsgewicht verdween dus. Da's natuurlijk prachtig, maar zes jaar later was het gros van de verloren kilo's teruggekeerd, en was de gemiddelde deelnemer nog maar 12 kilo lichter dan voordat de TV-show begon.


Fors gewichtsverlies in korte tijd zorgt voor permanente afname van calorieverbruikHet grootste deel van het verloren vet kwam weer terug, terwijl de tijdens de show afgebroken vetvrije massa [die bestaat vooral uit spieren] slechts voor de helft herstelde.

Je zou op basis van het nettoverlies van de vetvrije massa vermoeden dat de proefpersonen in rust minder energie zouden gaan verbruiken. Spieren verbranden immers veel kilocalorieën, ook als ze helemaal niks doen. En inderdaad, het energieverbruik in rust ging ook naar beneden. Alleen was die afname beduidend groter dan de afgenomen vetvrije massa deed vermoeden.


Fors gewichtsverlies in korte tijd zorgt voor permanente afname van calorieverbruik

Fors gewichtsverlies in korte tijd zorgt voor permanente afname van calorieverbruikEr was dus sprake van een permanente metabolic adaption. Het lichaam gaat zuiniger om met energie.


Fors gewichtsverlies in korte tijd zorgt voor permanente afname van calorieverbruikConclusie
"In conclusion, we found that 'The Biggest Loser' participants regained a substantial amount of their lost weight in the 6 years since the competition but overall were quite successful at long-term weight loss compared with other lifestyle interventions", vatten de onderzoekers samen. "Despite substantial weight regain, a large persistent metabolic adaptation was detected."

Morgen gaan we verder.

Bron:
Obesity (Silver Spring). 2016 Aug;24(8):1612-9.

Meer:
Een geslaagd afslankdieet - twee jaar later (24-4-2017)
Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker (19-7-2012)
Na afslankdiet weer aankomen? Voor krachtsporters geen probleem (6-9-2010)


Vetzuursamenstelling dieet bepaalt mee hoeveel kilo's je na een afslankdieet weer terugkrijgt

Na een geslaagd afslankdieet maakt een dieet veel eiwitten je taille nog dunner

Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht

Vetzuursamenstelling dieet bepaalt mee hoeveel kilo's je na een afslankdieet weer terugkrijgt
Humaan onderzoek van degelijke Deense makelij.

Na een geslaagd afslankdieet maakt een dieet veel eiwitten je taille nog dunner
Spiermassa neemt toe, vetpercentage neemt nog een beetje verdert af. Zo mooi kan het leven zijn.

Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht
Afslankers die zichzelf in de weekeinden verwennen met chips, pizza's en andere caloriebommen worden sneller dik dan afslankers die zichzelf permanent onder controle kunnen houden.