Opgeladen: 2-1-2012
Opgepoetst: 3-11-2015
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijlmodificatie
Translation: Being fit protects your cells from rusting (26-1-2012)

Fitheid beschermt tegen cellulaire roest

Verouderingsprocessen zijn voor een deel het gevolg van cellulaire roest. Agressieve moleculen - vrije radicalen - die vrijkomen als het immuunsysteem indringers opruimt en als cellen energie genereren tasten celstructuren aan. Oxidatieve stress, heet dat. Amerikaanse kankeronderzoekers ontdekten dat je die oxidatieve stress met 15 procent kunt verminderen als je dagelijks 45 min zo intensief beweegt dat je maximale zuurstofopname toeneemt.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan de American Cancer Society, deden een experiment waaraan 173 vrouwen meewerkten. De vrouwen waren gemiddeld 60 jaar, hun gemiddelde BMI was 30 en ze waren lichamelijk niet actief.

De helft van de vrouwen deed gedurende een jaar elke dag strekoefeningen. Dat was de controlegroep.

De andere helft werkte vijf keer per week een aerobe training van 45 min af. Drie dagen per week gingen de vrouwen naar een gym, de andere dagen trainden ze thuis. Ze droegen een hartslagmeter, zodat ze actief konden blijven op 60-75 procent van hun maximale hartslag. Bij die intensiteit konden de vrouwen nog net of net niet meer een gesprek konden voeren.


Fitheid beschermt tegen cellulaire roest


Voordat het programma begon, en toen het jaar voorbij was, bepaalden de onderzoekers de concentratie F2-isoprostanes in het bloed van de vrouwen. F2-isoprostanes ontstaan als vrije radicalen vetzuren aantasten. De concentratie is een merker voor oxidatieve stress.

Resultaten
In de controlegroep nam de concentratie F2-isoprostanes toe met 3.3 procent, in de trainingsgroep verminderde die met 6.2 procent.

Statistisch significant was de afname van de oxidatieve stress alleen in de vrouwen waarbij de maximale zuurstofopname of VO2max flink was toegenomen. In de vrouwen waarbij de VO2max toename met meer dan 15 procent nam de concentratie F2-isoprostanes af met 14.1 procent.

Een andere factor was de verandering van de lichaamssamenstelling. In de vrouwen waarbij de omvang van de taille met meer dan 3 cm afnam verminderde de concentratie F2-isoprostanes met 16.4 procent. Dat effect was net niet statisch significant.


Fitheid beschermt tegen cellulaire roest


Verklaring
De onderzoekers vermoeden dat lichaamsbeweging vrije radicalen genereert, en dat daardoor de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten toeneemt. Dat laatste effect is zo sterk dat het netto gezondheidseffect van beweging positief is.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2010 Aug;42(8):1448-53.

Meer:
Word fitter, verouder langzamer (31-12-2011)
Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt (11-1-2011)


Elke dag een beetje Echinacea verlengt levensduur
Suppletie houdt immuunsysteem jong en actief.

Ginkgo is een levensverlenger
Jazeker. Een heuse humane studie.

Mannen leven langer door ginseng
Nog een humane studie. Het is een beetje feest vandaag.