28.11.2012

Fikse dosis chrysin verhoogt aanmaak van testosteron

Fikse dosis chrysin verhoogt aanmaak van testosteron
Als je niet bang bent voor forse doses, dan kun je misschien je testosteronspiegel verhogen met het flavonoid chrysin [structuurformule hiernaast]. Dat kun je afleiden uit een dierstudie die onderzoekers van de University of Inonu in Turkije hebben gepubliceerd in Andrologia.

Chrysin was in de jaren negentig 'hip' in supplementenland, nadat uit reageerbuisstudies was gebleken dat chrysin het enzym aromatase saboteert. Makers van supplementen die de concentratie testosteron in het lichaam moeten verhogen voegden om die reden chrysin toe aan hun combinaties - totdat duidelijk werd dat enzymen chrysin zo snel uit het lichaam verwijderen dat suppletie met enkele tientallen milligrammen chrysin nauwelijks effect heeft op de testosteronspiegel.

Inmiddels staan chrysin en analogen daarvan weer in het middelpunt van de belangstelling. Uit studies blijkt dat chrysin-achtige stoffen direct de aanmaak van testosteron verhogen. Apigenin in peterselie, bijvoorbeeld. Of isorhamnetin in uien.

Ook in die recente studies gaat het om reageerbuisonderzoek. Vandaar dat we deze Turkse studie zo interessant vinden. Daarin beproefden de onderzoekers de testosteronverhogende kwaliteiten van chrysin op ratten.

De onderzoekers gebruikten 50 mg chrysin per kg lichaamsgewicht per dag. Ze dienden de stof oraal toe. Het humane equivalent van die dosis was ongeveer 500-800 mg per dag. Dat is hoog, meer dan je uit je voeding kunt halen, maar niet idioot hoog. Je zou die dosis ook met een supplement moeten kunnen binnen krijgen. Hieronder zie je dat 60 dagen suppletie de testosteronspiegel met ruim dertig procent verhoogde en de kwaliteit van het zaad van de ratten verbeterde.


Megadosis chrysin verhoogt aanmaak van testosteron


Megadosis chrysin verhoogt aanmaak van testosteron


De Turken bespreken in hun publicatie de theorie dat chrysin de activiteit van het StAR-eiwit verhoogt, maar hebben die activiteit niet gemeten. Wat ze wel hebben gemeten is de activiteit van endogene antioxidanten als superoxide dismutase en catalase in de testes, en de concentratie van het ontgiftende glutathione.

"Overall results indicate that chrysin positively affected sperm quality including sperm motility, concentration and abnormal sperm rate and increased testosterone levels", schrijven de onderzoekers. "Based on our results, chrysin might be used as an alternative drug for the treatment of male infertility problems. The mechanism of action and dose analysis need to be further investigated."

Er zijn trouwens synthetische chrysin-analogen met een verhoogde biobeschikbaarheid. Wij vragen ons al geruime tijd af wat die met de testosteronspiegel doen.

Bron:
Andrologia. 2012 Jun;44(3):181-6.

Meer:
Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt (20-11-2012)
Flavonoid in Horny Goat Weed verhoogt testosteronspiegel (30-10-2010)
Dierstudie: theesupplement is testosteronbooster (10-10-2010)