20.01.2013

Extract van duindoorn remt lichaamsvet

Duindoorn
De duindoorn - wetenschappelijke naam: Hippophae rhamnoides - bevat verbindingen waarmee dikke mensen misschien makkelijker kunnen afvallen. Dat veronderstellen Taiwanese onderzoekers die een extract van duindoorn uittestten op vetgemeste proefdieren. Duindoornextract remt de toename van lichaamsvet bij een calorierijk dieet en verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Groeit het antwoord op de vetzuchtepidemie gewoon in de duinen?

Duindoorn
Aziatische traditionele genezers gebruiken duindoornextracten al eeuwenlang. Werkzame stoffen in die extracten zijn verbindingen als gallic acid, myricetin, quercetin, kaempferol en isorhamnetin. Bij de lezers van dit webmagazijn welbekend.

Pentamethylquercetin
Het moderne onderzoek kreeg een nieuwe impuls nadat onderzoekers ontdekten dat er in duindoornextracten nog een andere verbinding zit: het flavonoid pentamethylquercetin [structuurformule hieronder].

Pentamethylquercetin

Japanse ethnofarmacologen meldden in 2005 dat pentamethylquercetin in reageerbuizen de groei van human promyelotic leukemia HL-60 cells afremt. [Int J Mol Med. 2005 May;15(5):805-9.]

AMPK, PPAR, Il-6
In dierstudies blokkeert pentamethylquercetin de ziekelijke vergroting van de hartspier door een verhoogde bloeddruk, [Can J Physiol Pharmacol. 2009 Sep;87(9):720-8.] verhoogt de gevoeligheid voor insuline en verlaagt de concentratie triglyceriden. [Eur J Pharmacol. 2011 Oct 1;668(1-2):347-53.]

Het ziet er naar uit dat pentamethylquercetin een AMPK-booster is. [Diabetologia. 2012 Jun;55(6):1836-46.]

Een studie naar pentamethylquercetin die de Taiwanezen noemen is afkomstig van onderzoekers van Huazhong University of Science and Technology in Wuhan, China. [Molecules. 2011 Jul 6;16(7):5754-68.]

In dat onderzoek stelden de Chinezen vetcellen bloot aan pentamethylquercetin. In de vetcellen liet pentamethylquercetin de aanmaak van PPAR-gamma toenemen. De aanmaak van de ontstekingsfactoren TNF-alpha en Interleukin-6 nam juist af.


Extract van duindoorn remt lichaamsvet


Extract van duindoorn remt lichaamsvet


In levende organismen kan dat betekenen dat duindoornextract de werking van insuline versterkt en de kans op diabetes type-2 door overgewicht vermindert. Of dat echt zo is weet je natuurlijk pas als je het probeert, en dus deden voedingswetenschappers van Chonbuk National University in Taiwan een dierstudie. Met een extract van duindoorn, niet met uitsluitend pentamethylquercetin.

De onderzoekers experimenteerden met een alcoholextract van de Koreaanse Samsung Herbmedicine Corporation. Het was gemaakt van bladeren van de duindoorn, die zeven dagen bij kamertemperatuur hadden staan weken in 70 procent alcohol. De fabrikant had het filtraat vervolgens gedroogd.

De Taiwanezen verdeelden hun muizen in vier groepen. De ND-groep kreeg gewoon voer, de HD-groep voer dat was verrijkt met spekvet. De muizen werden daardoor sneller dik. De SL1-groep kreeg ook het calorierijke voer, maar daarbij dagelijks ook 500 mg duindoornextract per kg lichaamsgewicht. Bij de SL2-groep was de dosis twee keer zo hoog.

De muizen kregen het duindoornextract oraal toegediend.

De SL1-muizen en SL2-muizen werden minder dik dan de HD-muizen. Het vetmesten verminderde de gevoeligheid voor insuline, maar toediening van het duindoornextract voorkwam dat voor een gedeelte. In de lever van de muizen verhoogde duindoorn de aanmaak van de vetsensoren PPAR-alpha en PPAR-gamma. Cellen in organen kunnen daardoor meer vetzuren opnemen en verbranden.


Extract van duindoorn remt lichaamsvet


Extract van duindoorn remt lichaamsvet


Extract van duindoorn remt lichaamsvet


"Our findings suggest that Hippophae rhamnoides may have potential as a phytochemical to manage obesity but the appropriate human studies must be conducted to continue this research", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Nutr Res. 2012 Nov;32(11):856-64.

Meer:
Combinatie van N-oleyl phosphatidyl ethanolamine en EGCG maakt afslankdieet makkelijker (26-12-2012)
Glaucarubinone verlengt levensduur en verhoogt metabolisme (8-12-2012)
Afslanksupplement Kudzu voor minder visceraal vet (29-11-2012)