Opgeladen: 20-9-2011
Opgepoetst: 30-10-2015
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Gewrichten
Translation:
Extract of Heteropterys aphrodisiaca strengthens tendons (23-10-2011)

Extract van Heteropterys aphrodisiaca maakt aanhechtingen sterker

Op de Braziliaanse savannes groeit de plant Heteropterys aphrodisiaca. Traditionele genezers gebruiken hem vanouds tegen vermoeidheid en als spier- en botversterkend middel. Biologen van de Universidade Estadual de Campinas ontdekten dat extracten van die plant bij sporters de aanhechtingen sterker kunnen maken.

Studie
De onderzoekers publiceerden in BMC Complementary and Alternative Medicine een dierstudie waarin ze mannelijke ratten eerst 3 weken leerden lopen op een treadmill. Daarna begon het echte experiment.

De helft van de getrainde ratten kreeg dagelijks 0.5 ml van een extract van Heteropterys aphrodisiaca en rende 5 dagen per week op de treadmill. De andere helft van de ratten kreeg niets. De onderzoekers voerden de belasting gedurende 8 weken geleidelijk op.

Je ziet hieronder hoe de onderzoekers het Heteropterys aphrodisiaca-extract maakten.


Extract van Heteropterys aphrodisiaca maakt aanhechtingen sterker


De onderzoekers gebruikten ook een groep van ratten die niet trainden. De helft van de sedentaire dieren kreeg 8 weken een Heteropterys aphrodisiaca-extract, de andere helft niet.

Resultaten
Toen de onderzoekers na de proefperiode van 8-11 weken de achillespees van de proefdieren bestudeerden, zagen ze dat de pezen van dieren die hadden gerend en Heteropterys aphrodisiaca hadden gekregen sterker waren geworden. In hun pezen zat bovendien meer hydroxyproline. Dat is een merker voor de aanmaak van collageen, het eiwit waarvan aanhechtingen zijn gemaakt.


Extract van Heteropterys aphrodisiaca maakt aanhechtingen sterker


Extract van Heteropterys aphrodisiaca maakt aanhechtingen sterker


De onderzoekers weten niet hoe het extract precies werkt. Ze hebben in de pezen van hun ratten gekeken naar de activiteit van de enzymen matrix metalloproteinase-2 en -9, maar daar kwam niet zoveel uit.

Conclusie
"Heteropterys aphrodisiaca is a potential aid to optimize tendon remodeling in athletes, where the disparity of the faster physiological muscle adjustment in relation to the tendon often leads to lesions, because the tendons may not resist the increased tension produced by the stronger muscles", concluderen de Brazilianen.

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2011 Jun 28;11:51.

Meer:
Silicium voor botten en gewrichten (9-8-2011)
Glucosamine voor voetballers (2-1-2011)
Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining (14-9-2010)


Dieet met weinig vitamine K1 maakt kniegewricht kwetsbaar voor artrose
Epidemiologie.

Betalaïnes uit rode biet verminderen gewrichtspijn
Humane studie.

Nicotine beschermt tegen artrose
Dit zullen artsen je nooit vertellen.