Opgeladen: 7-9-2019
Opgeborgen in: Bèta-2-agonisten
Translation: Terbutaline increases muscle mass at the expense of fitness (8-9-2019)

Extra spieren door terbutaline gaan ten koste van fitheid

Extra spieren door terbutaline gaan ten koste van fitheid
Krachtsporters die de bèta-2-agonist terbutaline gebruiken, bouwen meer spieren op, maar zouden op de langere termijn ook wel eens minder fit kunnen worden, en uithoudingsvermogen inleveren. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Copenhagen in een humaan onderzoek. De gebruikte doseringen zijn toegestaan in de sport.

Studie
De Denen verdeelden 46 gezonde en actieve jonge mannen van 18-36 jaar, die wekelijks 2-5 uur bewogen, in 4 groepen.

De eerste groep veranderde gedurende 28 dagen helemaal niets aan zijn manier van leven [Habitual], en gebruikte dagelijks een placebo [PLA].

Ook de mannen in de tweede groep veranderde zijn manier van leven niet, maar gebruikte wel terbutaline [TER]. De mannen gebruikten een inhaler, die per puf 0.5 milligram terbutaline leverde. Elke dag namen de mannen 8 pufjes. Ze inhaleerden diep, en hielden daarna 5 seconden hun adem in. Op die manier neemt het lichaam de maximale hoeveelheid terbutaline op. De gebruikte dosis is meer dan mensen met astma normaliter nodig hebben, maar is nog net toegestaan in de sport.

De mannen in de derde groep trainden 3 keer per week met gewichten [Resistance Training], en de mannen in de vierde groep trainden met gewichten en gebruikten ook terbutaline.

Resultaten
Terbutaline vergrootte de toename van de spiermassa bij de mannen die aan krachttraining deden.


Extra spieren door terbutaline gaan ten koste van fitheid


De Denen lieten de mannen fietsen op een cyclometer zo hard ze konden, en bepaalden hoeveel zuurstof ze maximaal konden opnemen [VO2max] [rechts]. De VO2max is de belangrijkste determinant van de fitheid.

Er was een tendens tot afname, maar die was niet significant. Toen de onderzoekers keken naar de VO2max per kilo lichaamsgewicht, was de afname van de VO2max echter wel significant [links].


Extra spieren door terbutaline gaan ten koste van fitheid


Mechanisme
De afname van de VO2max was het gevolg van een verminderde werking van enzymen die in cellen betrokken zijn bij verbrandingsprocessen.

"In the present study, terbutaline treatment caused a non-significant decline in the content of IDH, the rate-limiting enzyme in the Krebs cycle", schrijven de Denen. "Collectively, these data indicate that chronic treatment with beta2-adrenergic agonist may compromise oxidative capacity in skeletal muscle of humans."

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2019 Aug 23. doi: 10.1111/sms.13544. [Epub ahead of print].

Meer:
Twee kilo meer spieren en een kilo minder vet door tabletjes met terbutaline (8-6-2018)
Neem elke dag acht pufjes terbutaline, en een maand later heb je er een kilo spiermassa bij (6-6-2018)


Gaat 5-hydroxy-benzothiazolone clenbuterol vervangen? De anabole werking van de combinatie salbutamol en L-dopa Astmamedicijnen salmeterol en formoterol laten sporters sneller sprinten

Gaat 5-hydroxy-benzothiazolone clenbuterol vervangen?
Net zoveel anabole werking effect als formoterol, maar met minder cardiovasculaire bijwerkingen.

De anabole werking van de combinatie salbutamol en L-dopa
Een kleine studie waarvan we eerlijk gezegd niet weten of hij relevant is voor gezonde atleten. Maar wat een resultaten...

Astmamedicijnen salmeterol en formoterol laten sporters sneller sprinten
De doses waarin formoterol en salmeterol sportprestaties verbeteren zijn toegestaan in de sport.