21.08.2012

Estradiolspiegel door plantaardige sportsupplementen soms torenhoog

Sporters die supplementen met plantaardige extracten gebruiken hebben vaak een huiveringwekkend hoge estradiolspiegel. Onderzoekers van de University of Rome 'Foro Italico' vonden in mannelijke sporters die herbal supplements slikken soms meer estradiol dan artsen in vrouwen aanvaardbaar vinden.

Estradiol
Volgens sommige studies gebruikt bijna negentig procent van de atleten supplementen, schrijven de Italianen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Tot de 'heetste' supplementen behoren de supplementen waaraan fabrikanten een hormoonwerking toeschrijven, zoals de plantaardige insectenhormonen en producten als Tribulus terrestris.

Maar zijn die producten bij langdurig gebruik wel veilig? Die vraag wilden de Italianen beantwoorden. Dus ondervroegen ze 420 bodybuilders, 250 fitnessfanaten en 70 wielrenners over hun supplementengebruik. Alle sporters trainden 3-6 keer per week, 1-2 uur per dag.

De Italianen vonden 23 sporters die supplementen met hormonale plantenextracten gebruikten, en die ook nog eens bereid waren hun bloed te laten onderzoeken. In die atleten vonden de onderzoekers een fors verhoogde estradiolspiegel. [Figuur hieronder]

De onderste horizontale streep: bovenlimiet bij mannen. Bovenste horizontale streep: bovenlimiet bij vrouwen. Elk getal op de horizontale as is een gebruiker. Cirkel: vrouwelijke gebruiker.


Estradiolspiegel door plantaardige sportsupplementen soms torenhoog


Bij de mannen hebben de sporters 2, 3 en 5 een idioot hoge estradiolspiegel. Ze gebruikten alle drie al een half jaar een supplement met Caffein, Citrus aurantium, Zingiber, Guggul, Cacao, Naringina and Bioperine, schrijven de onderzoekers. Zo te zien een stacker. Geen van de andere gebruikers slikte dat product.

De Italianen bepaalden ook de progesteronspiegel bij de sporters. De figuur hieronder vertelt wat daar uitkwam. De horizontale streep geeft aan hoeveel progesteron artsen bij mannen nog acceptabel achten.


Estradiolspiegel door plantaardige sportsupplementen soms torenhoog


Gebruikers 4 en 9 [niet de gebruikers 4 en 9 in de figuur met de estradiolspiegels] springen er uit. Allebei slikten ze al een half jaar het zojuist ook al genoemde supplement met Caffein, Citrus aurantium, Zingiber, Guggul, Cacao, Naringina and Bioperine. In dat product zitten kennelijk krachtige hormoonverstorende stoffen.

Overigens is het niet alleen die ene stacker die de hormoonhuishouding van sporters laat onsporen. De onderzoekers ontdekten bij 65 procent van de sporters die plantaardige extracten gebruikten hormonale afwijkingen. In een controlegroep van sporters die helemaal geen supplementen gebruikten schitterden zulke afwijkingen door afwezigheid. De Italianen houden het er dus op dat alle plantaardige supplementen verdacht zijn. [Figuur hieronder]


Estradiolspiegel door plantaardige sportsupplementen soms torenhoog


Als je het onderzoek integraal leest, dan vraag je je af die conclusie terecht is. De supplementengebruikers met een hoge estradiolspiegel gebruikten bijvoorbeeld ook extreem veel soja-eiwitten: maar liefst 2 gr per kg/dag. "Hyperestrogenism was observed in athletes who consumed high dosage of soy protein, the main food source of phytoestrogens", schrijven de Italianen.

Misschien is het de interactie tussen herbal supplements en een hoge soja-inname die de hormoonhuishouding verstoort?

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jun 19;9(1):28.

Meer:
Wat is er mis met Acai Berry Select? (15-8-2012)
Veroorzaakte testosteronsupplement N1-T een psychose? (12-8-2012)
Stoppen met vitaminepil brengt prostaatkanker onder controle (26-6-2012)