11.01.2011

Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt

Oude labratten die vijf keer per week 45 minuten rennen in een molentje worden slanker en krijgen een verbeterde cardiovasculaire conditie. Dat kun je verwachten. Italiaanse onderzoekers ontdekten dat het mechanisme achter die verbetering van de conditie verrassend veel lijkt op dat van calorierestrictie. Het eenvoudige trainingsschema activeerde het longevity-enzym SIRT1.

Wistarrat
Er is een simpele maar uiterst effectieve methode waarmee iedereen zijn levensduur met enkele tientallen procenten kan verlengen: calorierestrictie. Eet je hele leven lang zo'n 30 procent minder kcal dan je eigenlijk nodig hebt, en alles komt helemaal in orde. Nou ja - in orde...

Door de constante uithongering word je graatmager, kun je je lichaam niet meer warmhouden, verlies je lichaamskracht, verdwijnt je interesse in seks, vermindert je reactievermogen en je concentratie, ben je voortdurend moe en gebeuren er nog veel meer onaangename dingen met je. Je kwaliteit van leven is ronduit slecht. Maar je leeft wel langer.

Uithongering activeert in je cellen de aanmaak van beschermende enzymen en dwingt de cel meer te besteden aan de reparatie van het erfelijk materiaal. De slijtage van je lichaam vermindert en daardoor leef je langer. Zo simpel is het. Een sleutelfactor is daarbij weggelegd voor het enzym SIRT1. Dus zoeken onderzoekers naar een manier om dat enzym te activeren waarbij je jezelf niet hoeft uit te hongeren. Kandidaten zijn plantenstoffen als resveratrol en EGCG, die in reageerbuizen SIRT1 activeren.

De Italianen ontdekten dat ook cardiotraining het SIRT1 verhoogt toen ze proeven deden met labratten van 2 jaar oud. Voor een labrat is dat oud. De onderzoekers lieten hun dieren 8 weken hardlopen. Een controlegroep oude ratten liep niet. De onderzoeker gebruikten ook nog een tweede controlegroep van jonge niet-actieve dieren.

In de tabel hieronder zie je dat het trainingsprogramma de oude ratten slanker maakte en hun hart liet functioneren op een 'jonge' manier. BW = body weight; LVW = left ventricular wet weight; HR = heart rate; LVSP = left ventricular systolic pressure.


Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt


Toen de onderzoekers de hartspier van de oude ratten bestudeerden, zagen ze dat daarin het enzym SIRT1 actiever was geworden. Y = young; O = old; TO = trained & old.


Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt


Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt


Dierstudie: elke dag drie kwartier hardlopen verjongt


In de cellen zat minder 4-hydroxynonenal [4HNE]. Die verbinding ontstaat als zuurstofradicalen vetzuren celmembranen beschadigen. De concentratie catalase was hoger. Catalase is een beschermend enzym dat het potentieel gevaarlijke radicaal waterstofperoxide omzet in water en zuurstof. Waterstofperoxide ontstaat in cellen tijdens verbrandingsprocessen.

De Italianen denken dat cardiotraining een middel is om in ieder geval hart en bloedvaten te beschermen tegen verouderingsziekten. En misschien zijn de mogelijkheden nog veel groter. Ze vonden precies dezelfde processen in het vetweefsel van de ratten. Wellicht doet het verjongende effect van beweging zich dus voor in alle weefsels.

De oude ratten vonden het bewegen trouwens niet erg leuk. De onderzoekers moesten 'milde stroomprikkels' gebruiken om de dieren, ehm, te motiveren. Daarbij lieten 2 ratten het leven. Dat doet volgens de onderzoekers niets af aan hun conclusies, want ook in de groep niet-actieve oude ratten gingen er 2 dieren dood.

Bron:
Rejuvenation Res. 2008 Feb;11(1):139-50.

Meer:
Koolhydraatarm dieet remt veroudering en maakt gezonder (4-5-2010)
Drink groene thee in plaats van water - en leef langer (29-4-2010)
Dieet met veel koffie, noten en bessen houdt gezond (1-4-2010)