Opgeladen: 13-12-2015
Opgeborgen in: Eiwitten, Krachttraining & voeding
Translation: No translation yet

Evenredige verdeling van eiwitten over de maaltijden vergroot hun spieropbouwende werking

De spieropbouwende werking van eiwitten is groter naarmate je ze beter verdeelt over de maaltijden. Dat rapporteren Duitse onderzoekers, die het effect van voedingspatronen op spierverlies bij 75-plussers bestudeerden, in Nutrition Journal. Volgens hun studie kan een dieet met voldoende eiwitten bij ouderen toch leiden tot spierafbraak als de eiwitten onevenredig over de maaltijden verdeeld zijn.

Ouderdomsspierzwakte
Wie niet overlijdt door of een ongeluk en niet bezwijkt aan een hartaanval of een tumor, zal waarschijnlijk te maken krijgen met ouderdomsspierzwakte - of sarcopenia, zoals artsen liever zeggen. Het verouderingsproces zal de spiermassa en de kracht verminderen, waardoor alledaagse bezigheden als aankleden, opstaan uit een stoel of een stukje lopen uiteindelijk niet meer zonder hulp mogelijk zijn.

Naarmate artsen steeds meer succes zullen boeken in de strijd tegen hart- en vaatziekten en kanker zal sarcopenia uiteindelijk één van de grootste gezondheidsproblemen op deze planeet worden. Vandaar dat voedingswetenschappers naarstig speuren naar manieren om ouderdomsspierzwakte te vertragen of voorkomen. En dat onderzoek is natuurlijk ook interessant voor uitgerekend die selecte groep aardbewoners die niets van ouderdomsspierzwakte heeft te duchten. Jullie.

Studie
De onderzoekers onderzochten een kleine tweehonderd 75-plussers, die nog allemaal zelfstandig woonden. Ze analyseerden de eiwitinname van de studiedeelnemers, en bepaalden in hoeverre die last hadden van ouderdomsspierzwakte.

Evenredige verdeling van eiwitten over de maaltijden vergroot hun spieropbouwende werking
De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers in een groep met duidelijke sarcopenia [frail], met beginnende sarcopenia [pre-frail] of zonder sarcopenia [non-frail].

Resultaten
Er was geen verband tussen de hoeveelheid eiwitten die de studiedeelnemers dagelijks binnenkregen en sarcopenia. De onderzoekers merken daarbij op dat hun studiedeelnemers over de gehele linie redelijk goed aten. Er waren bijna geen ouderen die minder eiwitten consumeerden dan voedingswetenschappers voor inactieve ouderen op dit moment adviseren.


Evenredige verdeling van eiwitten over de maaltijden vergroot hun spieropbouwende werking


Er was wel een verband tussen spierverlies en de verdeling van de hoeveelheid eiwitten over de dag. De studiedeelnemers met spierverlies hadden vaker een voedingspatroon waarbij ze het gros van hun eiwitten innamen bij de grote avondmaaltijd. De studiedeelnemers zonder spierverlies consumeerden daarentegen relatief meer eiwitten bij hun ontbijt en lunch.


Evenredige verdeling van eiwitten over de maaltijden vergroot hun spieropbouwende werking


Hoe groter het verschil tussen de hoeveelheid eiwit in de drie grote maaltijden [CV], hoe groter was de kans op spierverlies.


Evenredige verdeling van eiwitten over de maaltijden vergroot hun spieropbouwende werking


Conclusie
"In summary, in our study group of very old independently living senior citizens only few were frail and even the lowest quartile of protein intake was above the recommendation of 0.8 g per kg body weight", schrijven de Duitsers.

"There was no significant difference in the amount of protein ingested between frailty groups and we found no reduced risk for frailty in the quartiles with a higher protein intake compared to the lowest quartile. Our results also showed a relation between frailty and the distribution of daily protein intake over the main meals."

"Studies on the effect of protein intake on functional and clinical outcomes are still scarce. Therefore we recommend further investigation on this topic on the basis of the results of our study."

Bron:
Nutr J. 2013 Aug 5;12:109.

Meer:
Bij elke maaltijd evenveel eiwitten eten optimaal voor spieropbouw (11-12-2015)


Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline
Uitgeteste dosis: 11-14 gram per dag.

Na workout werkt 22 gr whey beter dan 22 gr soja-eiwit
Onderzoek met zowel een V- als een K-factor. En da's goed.

Ook als je weinig eiwit binnenkrijgt werkt krachttraining
Humane studie.