03.02.2013

De effecten van curcumin in gezonde mensen

Kurkuma
Suppletie met curcumin, de actieve stof in kurkuma, vertraagt misschien het tempo waarin haar grijs wordt. Het zorgt in ieder geval voor een forse verhoging van de concentratie van het vaatverwijdende NO. Dat, en nog veel meer, blijkt uit het onderzoek dat voedingswetenschappers van Ohio State University publiceerden in Nutrition Journal. Het is één van de eerst studies naar het effect van curcuminsuppletie op gezonde mensen.


Curcumin


Curcumin [structuurformule hierboven] is een razend interessante stof. Curcumin heeft een anti-katabole en misschien zelfs anabole werking, remt de omzetting van aminozuren in glucose, stimuleert de verbranding van vet en beschermt mannen tegen prostaatkanker. We noemen maar wat.

Hoe veelbelovend curcumin ook is, studies naar het effect van curcuminsuppletie op gezonde mensen zijn er nog nauwelijks. De onderzoekers van Ohio State University vonden er maar eentje: en Thais onderzoek waarin proefpersonen een week lang dagelijks 500 mg of 6 gr curcuminoidverbindingen slikten. [Phytother Res. 2011 Nov;25(11):1721-6.] De 500 mg-dosis verhoogde in dat onderzoek de totale hoeveelheid antioxidanten in het bloed, en verlaagde de concentratie triglyceriden en cholesterol.

De Amerikanen beproefden in hun studie een supplement met 400 mg van een supplement dat voor slechts 80 mg uit curcumin bestond. Het supplement heette Longvida Optimized Curcumin. Fabrikant was Verdure Sciences, de sponsor van het onderzoek.

Optimized Curcumin bevat behalve curcumin een proprietary blend van soja-lecithine en vitamine C en de geleermiddelen stearic acid dextrin en hydroxypropylmethylcellulose. Door die samenstelling neemt het lichaam curcumin beter op, aldus de fabrikant.

De onderzoekers gaven twee groepen van elk 19 proefpersonen van 40-60 jaar 4 weken achtereen elke dag curcumin of een placebo. De dosis was dan wel bescheiden, maar toch vonden de onderzoekers statistisch significante positieve gezondheidseffecten.

De concentratie triglyceriden ging om te beginnen met 10 procent omlaag. Met het cholesterol gebeurde niets.

In het bloed steeg de concentratie NO fors. Dat suggereert dat curcumin de bloeddruk kan verlagen en de vaatwanden soepel houdt. Meer NO is ook interessant voor sporters, omdat meer NO volgens sommige studies meer uithoudingsvermogen en misschien ook meer spiergroei suggereert. De concentratie van het soluble intercellular adhesion molecule [sICAM] daalde. Dat kan betekenen dat curcumin aderverkalking afremt.


De effecten van curcumin in gezonde mensen


De effecten van curcumin in gezonde mensen


In het speeksel verminderde de activiteit van amylase, een enzym dat zetmeel splitst in glucosemoleculen. De totale activiteit van antioxidanten ging omhoog.

In het bloed nam de activiteit van het endogene antioxidante enzym catalase toe. Catalase zet waterstofperoxide om in water. Haren worden grijs wanneer in de cellen die haren aanmaken de activiteit van catalase afneemt. Of dat betekent dat je met curcuminsupplementen het tijdstip kunt uitstellen dat je haar grijs wordt? Dat weten de onderzoekers niet.


De effecten van curcumin in gezonde mensen


De effecten van curcumin in gezonde mensen


Tenslotte verminderde in het bloed van de proefpersonen de activiteit van het beta-amyloid protein. Het effect was niet groot, maar het is mogelijk dat curcumin, wellicht in hogere doseringen, daardoor hersencellen beschermt tegen ziekten als Alzheimer.

"In summary, a low dose of a lipidated curcumin product produced a range of potentially health promoting actions in healthy middle aged people", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutr J. 2012 Sep 26;11:79. doi: 10.1186/1475-2891-11-79.

Meer:
Supplement met curcumin en isoflavonen verkleint kans prostaatkanker (14-2-2012)
Mix van curcumin, isoflavonen en androgenen beschermt prostaat (14-8-2011)
Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumin (8-5-2011)