19.05.2011

Het effect van 50 mg DHEA en 100 mg atamestane per dag

Het is op het eerste gezicht een goed idee: je geeft mannen geen anabool steroid, maar een precursor en een antioestrogeen. Nederlandse onderzoekers publiceerden in 2006 een teleurstellende studie waarin ze zo'n stack uitprobeerden op mannelijke zeventigers.

DHEA

Atamestane
De 100 proefpersonen waren gezond, maar lichamelijk verzwakt. Hun scores op tests voor hun spierkracht waren laag.

Onderzoekers wijten de vermindering van de spierkracht en -massa bij ouderen onder meer aan een verminderde aanmaak van testosteron. Middelen die de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol saboteren verhogen de concentratie testosteron, net als precursoren van testosteron. Een middel uit de eerste categorie is atamestane [structuurformule hierboven], een middel uit de tweede categorie is DHEA [structuurformule hierboven].

Atamestane ken je misschien niet. De chemische naam is 1-methyl-androsta-1,4-diene-3,17-dione, maar als makers van designersupplementen hem ooit nog in hun producten gaan stoppen, dan zullen ze hem waarschijnlijk 1-methyl-boldione noemen.

Androgene steroidhormonen met 2 dubbele bindingen in de A-ring zetten moeizaam om in vrouwelijke hormonen. Aromatase, het enzym dat steroidverbindingen als het even kan verandert in oestrogenen, kan niet goed overweg met een A-ring met twee dubbele bindingen. Chemici van Schering ontdekten al tientallen jaren geleden dat zulke steroidmoleculen veranderen in antioestrogenen als je op boven op de A-ring - op C1 - een methylgroep plakt. Je vindt dezelfde 1-methylgroep ook in klassieke Schering-anabolen als methenolone, de actieve stof in Primobolan.

Schering kreeg in 2004 patent op de gecombineerde toediening van bijvoorbeeld 50 mg DHEA en 100 mg atemestane per dag. Dat zou wel eens kunnen leiden tot een stabielere testosteronspiegel dan injecties met testosteron, vermoedde Schering, en dus tot betere resultaten.

Schering zal met afgrijzen kennis hebben genomen van het Utrechtse onderzoek. Dat vertelt dat 36 weken durende toediening van die combinatie aan verzwakte zeventigers niet tot statistisch significante effecten leidt. De mannen trainden in die periode trouwens niet.


Het effect van 50 mg DHEA en 100 mg atamestane per dag


Je ziet hierboven alleen de effecten van 36 weken placebo- en combinatieverstrekking. De volledige tabel, met daarin ook de effecten van alleen DHEA en alleen atamestane, vind je hier.

In de placebogroep verloren de mannen 560 gram lean body mass, in de DHEA+atemestane-groep nam de lean body mass toe met 400 gram. Die ene kilo was echter niet statistisch significant.

De spierkracht in de handen [IGS] en de benen [LEP] nam in de placebogroep toe, en in de DHEA+atemestane-groep af.

"The results of this trial do not support the hypothesis that supplementation of DHEA, atamestane, or the combination in elderly men has an effect on frailty", concluideren de onderzoekers. "It could be suggested that a longer treatment period and/or higher dose is needed to find an effect on physical frailty, muscle strength, and functional performance."

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2006 Oct;91(10):3988-91.

Meer:
Tamoxifen werkt anders (11-3-2011)
Exemestane maakt gespierder en slanker (8-2-2011)
Letrozole, de nieuwe antioestrogene testosteronverhoger (12-11-2010)