Opgeladen: 20-11-2015
Opgeborgen in: Krachttraining, Krachttraining & vrouwen
Translation: Effect of strength training on women visible after just three weeks (4-1-2016)

Effect krachttraining bij vrouwen al na drie weken zichtbaar

Krachttraining kan meer voor het figuur van vrouwen doen dan plastische chirurgie, maar toch beginnen veel vrouwen er niet aan. Krachttraining is niet alleen zwaar, maar het duurt ook nog eens maanden voordat het resultaat zichtbaar is. Denken ze. Niet waar, melden bewegingswetenschappers van Texas Tech University binnenkort in Human Movement Science. Volgens hun onderzoek zijn de spieren van vrouwen al na twee tot drie weken krachttraining significant groter.

Studie
De onderzoekers experimenteerden gedurende 4 weken met 3 groepen van elk 15-16 studentes. Een eerste groep deed tijdens de studie helemaal niets, en fungeerde als controlegroep. Twee experimentele groepen trainden twee keer per week in een gym. Ze trainden hun onderlichaam met squats en deadlifts.

De ene experimentele groep deed per workout 2 sets squats en 2 sets deadlifts. Dat was de Low Volume Training-groep. De andere experimentele groep deed 4 sets squats en 4 sets deadlifts. Dat was de Moderate Volume Training-groep.

Resultaten
Elke week bepaalden de onderzoekers via scans de omvang van de spieren in de benen, heupen en billen van de vrouwen. Zo konden ze achterhalen dat bij de Low Volume Training-groep de spieromvang al na twee weken significant groter was geworden. Bij de vrouwen in de Moderate Volume Training-groep was dat na drie weken krachttraining het geval.

* = Statistisch significant verschil.


Effect krachttraining bij vrouwen al na twee tot drie weken zichtbaar


Slot
De bevindingen van de onderzoekers zijn niet alleen bemoedigend voor vrouwen die erover twijfelen of ze zullen krachttrainen, maar zijn ook wetenschappelijk interessant. Volgens de leerboeken worden mensen die gaan krachttraining in eerste instantie sterker omdat hun zenuwen de spieren beter gaan aansturen, en treedt de spiergroei pas in een later stadium op. Deze studie suggereert dat de spiergroei eerder begint dan bewegingswetenschappers denken.

Bron:
Human Movement Science 45 (2016) 722.

Meer:
Met deze truc bouwen vrouwelijke krachtsporters 46 procent meer spieren op (12-12-2014)
Studie: krachttraining na de bevalling (23-10-2014)
Na de overgang houdt krachttraining vrouwen slank (13-2-2014)


Verzwakte soleus brengt oudere vrouwen ten val
In een beetje gym staat een machine waarmee je die spiergroep gericht kunt trainen.

Na borstkanker blijven vrouwen aantrekkelijk en gezond door krachttraining
Positieve effect krachttraing heft negatieve effect van hormoontherapie op.

Spierkracht vrouwen reageert beter op gewichttraining dan die van mannen
Verhoudingsgewijs.