11.03.2012

Dutasteride bij je testosteronkuur: waarom zou je?

Chemische sporters die bezorgd zijn over hun prostaat combineren hun testosteron soms met middelen als finasteride of dutasteride. Die strategie heeft in de trial die Shalender Bhasin [PubMed] in 2012 publiceerde in JAMA geen negatieve effecten. Maar ook geen positieve.

Finasteride & dutasteride
Finasteride [structuur rechtsonder] en zijn effectievere broertje dutasteride [structuur linksonder] zijn steroïden. Ze laten het enzym 5-alpha-reductase vastlopen, en voorkomen zo de vorming van DHT. Neem je elke dag 0.5 mg dutasteride, dan blokkeer je de vorming van DHT voor ongeveer 95 procent.

Onderzoekers vragen zich af of ze mannen met een verhoogde kans op prostaatkanker geen 5-alpha-reductaseremmers moeten geven. Dutasteride zou de kans op het ontstaan van de ziekte met een kwart verminderen. [Engl J Med. 2010 Apr 1;362(13):1192-202.]


Dutasteride bij je testosteronkuur: waarom zou je?


Aan de andere kant zijn onderzoekers beducht voor bijwerkingen voor middelen als finasteride en dutasteride. Als je de vorming van DHT blokkeert, verminder je dan het effect van testosteron op de spiermassa?

Misschien niet, want het bindingshormoon SHBG zuigt de meeste DHT-moleculen uit de bloedbaan voordat ze spiergroei kunnen stimuleren.

Misschien wel, want in reageerbuizen is DHT een krachtiger androgeen dan testosteron.

Studie
Bhasin en zijn medewerkers stopten bij honderdveertig mannen van 18-50 jaar de testosteronproductie met leuprolide. Daarna verdeelden ze de mannen in 8 groepen. Vier groepen kregen 20 weken een wekelijkse injectie met 50, 125, 300 of 600 mg testosteron-enantaat, en slikten elke dag een placebo. Vier andere groepen kregen net zoveel testosteron en slikten elke dag 2.5 mg dutasteride.

Dutasteride verminderde de toename van de vetvrije massa bij de mannen met de hogere doses testosteron niet. Het remde in die groepen de afname van het vetweefsel ook niet.

Resultaten
De toediening van de hogere doses testosteron verhoogde de kracht waarmee de mannen konden chest- en leg-pressen. Dutasteride verminderde het effect van testosteron niet.Dutasteride bij je testosteronkuur: waarom zou je?De toevoeging van dutasteride had geen effect op de testosteronspiegel, wel op die van DHT. Gevolgen voor de seksualiteit waren er niet. Effect op de prostaat had dutasteride evenmin.Dutasteride bij je testosteronkuur: waarom zou je?Conclusie
De toevoeging van dutasteride had in deze groep geen positieve en geen negatieve effecten. Je kunt je op basis van deze gegevens afvragen of DHT inderdaad de bad guy is als het om de prostaat gaat, maar de onderzoekers trekken die conclusie niet. Ze denken in een andere richting: als DHT-remmers geen effect hebben op de prostaat, dan is testosteron misschien net zo slecht voor de prostaat als DHT.

SARM's
Farmaceuten experimenteren op dit moment met SARM's - niet-steroïde verbindingen die niet kunnen omzetten in DHT, maar wel via de androgeen-receptor positieve effecten op spieren, botten en seksualiteit hebben. Wetenschappers hopen dat ze veiliger zijn dan de klassieke anabole steroïden.

De JAMA-studie doet vermoeden dat SARM's misschien niet zo veilig voor de prostaat zijn als farmaceuten hopen, verzuchten de onderzoekers. "While our data suggest that SARMs that do not undergo 5-alpha reduction can exert anabolic effects on the muscle, they also indicate that such a strategy may not necessarily be effective in sparing the prostate,depending upon androgen dose. The prostate safety of such SARMs will needcareful scrutiny."

Bron:
JAMA. 2012 Mar 7;307(9):931-9.

Meer:
Testosteron-enantaat net zo effectief met finasteride (3-6-2010)
Met DHT-blokker is testosteron nog steeds anabool (9-11-2009)
Combinatie nandrolon en finasteride: niet effectiever, wel gevaarlijker (29-7-2004)