15.04.2002

Don Long krijgt nieuwe nier

Hieperdepiephoera. Bodybuilder Don Long hoeft niet meer aan de dialyse. Omdat zijn zus haar nier afstond aan een iemand die ze niet kende, plaatsten artsen broer Don boven aan de wachtlijst van patiënten die wachten op een nieuwe nier. Michelle en Don Long waren de eerste Amerikanen die van de nieuwe mogelijkheid gebruik maakten.

De bodybuildingloopbaan van Don Long was afgelopen toen hij 33 jaar oud was. Dat was in 2000. Aan het eind van zijn carrière slaagde Long er niet meer om een drooggetrainde fysiek neer te zetten. Volgens bodybuildingkenners was dat een vroeg symptoom van Longs nierkwaal, die zich toen al aan het ontwikkelen was.

Longs nierziekte heet officieel focal glomerulosclerosis. Opvallend veel Amerikaanse atleten hebben daar de laatste jaren last van. Eerder berichtten de media over dezelfde aandoening bij sporters als Sean Elliot en Alonzo Mourning.

Long moest vier keer per week aan de dialyse. In totaal was hij daar elke week 35 uur aan kwijt. De bodybuildingmagazines toonden interesse in de zieke reus. Zo plaatste MuscleMag nog in het nummer van juli 2001 het stuk over Still a Champion: Don Long. Strekking van dat stuk was dat Don Long ondanks al zijn ellende nog steeds tijd vond om te trainen. Fantastisch! Het blad plaatste daar foto's bij uit Longs gloriedagen, waarop de zwetende en opgepompte kolos met bloedstollend zware gewichten in de weer was. Het lezerspubliek kreeg daardoor wel een merkwaardig idee van hoe het leven van iemand met kapotte nieren eruit ziet, maar ach, het was goed bedoeld.

Longs nierziekte had niets te maken met zijn anabolengebruik, vertelde de atleet die met 130 kilo op het podium had gestaan. Dat hadden de dokters hem verzekerd. Long zou al met zwakke nieren zijn geboren, en toen zijn bloeddruk gevaarlijk hoog was opgelopen, deed hem dat de das om.

Ingewijden wisten beter, maar zeiden dat niet hardop. Behalve dan Olympiabuilder Shawn Ray. 'Vraag Don Long maar waarom hij vier keer per week aan de dialyse moet', schreef Ray op zijn website. 'Dan wijst hij op de bodybuilding en de stomme dingen die hij moest doen om zo groot te worden. Dat is de reden waarom hij nu in zo'n bad shape is.'

En Long was in een bad shape. Artsen verwachtten dat Long zonder niertransplantatie binnen vier jaar zou overlijden. Longs zus was bereid een gezonde nier af te staan aan haar grote broer, maar het lichaam van Long kon haar organen niet accepteren. Daarom maakt zus Michelle als eerste gebruik van een nieuwe regeling: zij gaf haar nier weg aan de eerste de beste persoon die dat nodig had. In ruil plaatsten de artsen haar broer bovenaan de wachtlijst.

Op 12 februari 2002 haalden chirurgen een gezonde nier uit het lichaam van de 38-jarige Michelle. Het orgaan ging naar een vrouw van een jaar of vijftig. Op 23 maart kon Don onder het mes nadat chirurgen een passende nier uit het lichaam van een overleden 24-jarig verkeersslachtoffer hadden gehaald.

Beide operaties slaagden. Don Long maakt inmiddels weer plannen om terug te gaan naar de sport, meldde een blad voor Amerikaanse militairen. Hij wil in Florida een praktijk als trainer openen. Michelle heeft promotie gemaakt en werkt hard aan haar conditie.

Ongetwijfeld zullen we binnenkort in de bladen inspirerend bedoelde stukken lezen over Don Long, die de draad weer heeft opgepakt en traint als vanouds. Natuurlijk met een gigantisch lichaam, dat je zonder anabolen, groeihormoon en insuline op je buik kunt schrijven. Want als hij weer ziek wordt, ach, dan heeft hij nog meer familie.

Gefeliciteerd, Don. Wij van Ergogenics wensen je veel succes met je verdere loopbaan.

Bronnen:
1. The Bagel. 2001: A Dead Pool Odyssey. Testosterone Magazine, 8-6-2001.
2. Ron Harris. LA Dawg. Testosterone Magazine, 4-5-2001.
3. Shawn Ray. Bodybuilding 101: Friend or Foe. ShawnRay.net, 2000.
4. Sister Donates Kidney To Stranger In Three-Way Organ Deal. Health Highlights: March 6, 2002.
5. Florida woman first participant in three-way living kidney donor plan. The Canadian Press, 2002. Datum onbekend.
6. Don Long Receives Kidney Transplant. Stars & Stripes, 6-4-2002 via The Bodybuilding Newsboard.