25.12.2003

'En ik wil ook veertig dozen Saizen hebben'

Bologna, december 2000. Italiaanse agenten voeren de grootste actie uit tegen de dopinghandel die Europa ooit heeft gekend. Tweehonderd huiszoekingen, tientallen verhoren en 41 arrestaties monden uit in een inbeslagname van vijf miljoen euro aan verboden middelen. De handelaren zijn anderhalf jaar afgeluisterd en al hun gesprekken uitgetikt. Dopingjager Sandro Donati maakte een paar stukjes openbaar.

Sandro Donati hield in 2002 een presentatie over de jacht op anabolen, groeihormoon en andere dopingmiddelen. In dat verhaal gebruikte hij materiaal dat de politie hem had gegeven in een zaak waarin Donati als adviseur was opgetreden.

Sandro Donati
Donati voerde een jarenlange verbeten strijd tegen 'dopingonderzoekers' die op papier voor sportorganisaties werkten aan tests voor doping, maar achter de schermen atleten volspoten met verboden middelen en afschermden voor controles.

Maar doping is niet alleen een probleem in de topsport, aldus Donati. Doping is in bereik van een veel grotere groep gebruikers gekomen. En, anders dan de topsporters, hebben die geen toegang tot medische controles en expertise van artsen. Die groeiende groep gebruikers krijgt zijn informatie van dealers. Het onderstaande fragment, afkomstig uit een afgetapt gesprek, geeft volgens Donati aan dat dat makkelijk fout kan gaan.

Klant: Luister… Deze week begin ik aan de Testovis. Hoeveel per week moet ik gebruiken?
Dealer: Eh… Twee.
Klant: Niet meer?
Dealer: Dan neem je er drie…
Klant: Maar als ik er dan drie neem… Weet je, toen ik nog op Testoviron zat nam ik er vier per week, dat weet je toch?
Dealer: Ja, dat weet ik. Maar kun je er wel zoveel wegkrijgen? Ze zijn zo verschrikkelijk groot…
Klant: En wat dan nog?
Dealer: Neem er dan maar zes. Maar niet meer. Anders word je gek. Ze zijn twee centiliter per ampul, weet je.
Klant: En op welke dagen?
Dealer: Op maandag, woensdag en donderdag.
Klant: Okee. En wanneer de winstrol? Daar neem ik er ook nog drie van?
Dealer: Ja, op de andere dagen. Dinsdag, donderdag, zaterdag. Je zou er zelfs nog eentje op zondag kunnen zetten.

De zaak in Bologna, waaraan Donati meewerkte, maakte ook duidelijk hoe wijdverbreid het dopinggebruik is. Het opgerolde netwerk telde 119 sportscholen en talloze kleine dealers, en leverde aan zo'n tienduizend klanten. Het waren niet alleen bodybuilders en bouncers die de middelen gebruikten. Bij de afgeluisterde gesprekken zat ook een gesprek tussen een dealer en een coach van een bokser.

Klant: Luister, ik heb een kilo procaine nodig.
Dealer: Geef me twee dagen, je weet met wie ik dan contact moet opnemen.
Klant: En ik wil ook veertig dozen Saizen hebben.
Dealer: Ik zal een mooi prijsje voor je maken.

Hieronder een gesprek van een dealer met een andere coach, die kennelijk de belangen van een topsporter behartigt.

Klant: Ik heb veertig vials groeihormoon nodig. Het is dringend.
Dealer: Welke wil je?
Klant: Ik heb goed spul nodig voor iemand die zich voorbereidt op een wedstrijd.
Dealer: Dan moet je Humatrope hebben.
Klant: Hij moet sterker worden maar niet groter.
Dealer: Snap ik. Is het dezelfde sporter die laatst EPO heeft gekregen?
Klant: Ja, die bedoel ik. Maar nou moet hij groeihormoon hebben.

In de afgeluisterde gesprekken is soms sprake van bijwerkingen. Hieronder een stukje gesprek tussen een klant en een dealer, waarin duidelijk wordt dat de klant lijdt aan impotentie.

Klant: Ik heb wat Halotestin nodig. En zorg ervoor dat je iets vindt voor m’n slappe leuter. Vannacht was het weer zo ver. Ik heb m'n uiterste best gedaan om er nog wat van te maken, maar ik schaamde me dood.
Dealer: Ik zal zien wat ik kan doen.
Klant: Verdomme. Ik had gehoopt dat ik vanavond al wat had.
Dealer: Ik heb niks voor je kunnen vinden.

Het netwerk dat de agenten in de zaak blootlegden was divers. Sportschoolhouders, atleten, studenten, prostituees en uitsmijters behoorden ertoe, maar ook mannelijke verplegers die middelen stalen in ziekenhuizen, agenten die daarbij hielpen, chemici die wat wilden bijverdienen en verkopers van supplementen die hun 'onder-de-toonbank'-assortiment wilden uitbreiden.

Spin in het web was een belangrijke handelaar, waarvan je hierboven wat citaatjes hebt kunnen lezen. Hij kreeg van verschillende kanalen zijn middelen aangeleverd: twee personen voorzagen hem van anabolen en testosteron, een andere leverancier was goed voor groeihormoon en EPO van de zwarte markt, terwijl een andere zich specialiseerde in het stelen van preparaten uit ziekenhuizen. Voor elke groep middelen was er weer een andere kanaal.

De handelaar verkocht zijn spullen weer aan 287 kleinere dealers of sportscholen. Die zaten niet alleen in de regio. Soms bevonden ze zich zelfs in andere EU-landen. Per week verkocht de handelaar 9000 doses anabolen, 2400 doses testosteron, 2000 doses stimulantia, 600 doses EPO, 500 doses HCG en 200 doses groeihormoon.

In hoeverre het dopingnetwerk ook in drugs doet wordt niet duidelijk. Maar grote bezwaren lijken de dealers daar niet tegen te hebben, aldus Donati. Dat suggereert het onderstaande fragment waarin de dealer wel erg makkelijk over de risico's van het stimulerende efedrine heenstapt.

Klant: Heb je ook nog honderd efridenes voor me?
Dealer: Sorry, ik luisterde even niet. Wat zei je?
Klant: Efridene. Of hoe heet dat spul.
Dealer: Efedrine!
Klant: Ah. Efedrine. Sorry. Efedrine.
Dealer: Eh… Welke dosering had meneer gehad willen hebben? Honderd?
Klant: Is dat te sterk, denk je?
Dealer: Is het om te trainen?
Klant: Ja, ook. Maar de uitsmijters van de disco's nemen het ook.
Dealer: Dan heb je meer aan tweehonderd. Dan voel je hem beter.
Klant: Je doet ze onder je tong, toch?
Dealer: Nee, nee. Je neemt een capsule en die slik je gewoon door. En na tien minuten krijg je een opdonder… je moet oppassen dat je er niet in blijft.

Tijdens het onderzoek overleden gebruikers van de middelen die het netwerk leverde. De agenten ontdekten zes gevallen van bodybuilders, die deel uitmaakten van het netwerk en op verdacht jonge leeftijd stierven. Ze waren 27, 36, 28, 25, 32 en 30 jaar oud.

Bron:
Sandro Donati. Doping in Italy - the international impact. Play The Game, 11-12-2002. [Offline]

Meer:
Sandro Donati: Anti-doping: The fraud behind the stage (25-12-2003)