19.10.2012

Dumber by Deca

Dierstudie: Deca maakt je dommer

Nandrolone-decanoate, de actieve stof in Deca-Durabolin, beschadigt misschien je hersenen. Volgens onderzoekers van Semnan University in Iran verminderen injecties met nandrolone al na vier weken het probleemoplossend vermogen. In proefdieren. Wij zijn nog niet overtuigd.

Deca-Durabolin
De Iraniërs experimenteerden met mannelijke ratten. De helft van de dieren kreeg 4 weken achtereen om de 4 dagen een injectie met 15 mg nandrolone-decanoate per kg lichaamsgewicht. [ND] Omgerekend naar een humane farmacologische bodybuilder van 100 kg, die 1 keer per week injecteert, komt dat neer op een dosis van 570 mg nandrolone-decanoate per week. Geen hoeveelheid waarvan de wenkbrauwen in het dopingmilieu omhoog gaan.

De andere helft van de ratten kreeg injecties zonder actieve stoffen. [VEH]

De helft van beide groepen ratten had een treadmill in zijn hok, en kon daarop naar believen hardlopen. [EXC] De andere helft van beide groepen bewoog niet. [SED]

Toen de 4 weken voorbij waren trainden de onderzoekers de ratten in een aquarium dat er ongeveer uitzag zoals het ding hieronder. In het aquarium was een onzichtbaar plateau, waarop de ratten konden rusten.


Dierstudie: dommer door Deca


De onderzoekers knikkerden de ratten 5 dagen achtereen dagelijks in het aquarium, en bepaalden hoe lang het duurde tot de dieren dat platform konden vinden. Hoe korter die tijd, des te beter functioneerden hun hersenen.

De ratten die hadden kunnen rennen op de treadmill [VEH/EXC] ontdekten het plateau sneller dan de inactieve ratten [VEH/SED]. Beweging maakte de ratten dus slimmer. De ratten die nandrolone hadden gekregen moesten daarentegen langer zoeken naar het plateau [ND/SED], en nog langer als ze hadden kunnen rennen [ND/EXC]. Nandrolone maakte de ratten dus dommer, en de fysieke training versterkte de ver-domming door het anabool.


Dierstudie: dommer door Deca


Dierstudie: dommer door Deca


Nandrolone-decanoate
Een populaire theorie onder neurobiologen is dat leerprocessen beter verlopen naarmate de hersenen meer BDNF aanmaken. De onderzoekers ontdekten dat nandrolone de afgifte van BDNF verhoogde, zeker in combinatie met beweging. Kennelijk bewerkstelligt BDNF niet altijd de cognitieve vermogens, en gaat een extra toegenomen afgifte van BDNF in de hersenen van fysiek actieve anabolengebruikers zelfs gepaard met een verslechtering van het probleemoplossend vermogen.

"Our findings suggest that chronic use of AAS disrupts learning abilities of young student athletes, who may be abusing anabolic steroids and are learning new concepts in school", concluderen de onderzoekers.

Eerlijk gezegd vragen wij ons af in hoeverre de proefopzet klopt. Ratten hebben onder normale omstandigheden een bloedhekel aan water. Op dat gegeven berust de proef. Maar wat als nandrolone er voor zorgt dat die afkeer minder wordt?

Onmogelijk is zo'n effect niet. We weten uit dierstudies dat androgenen pijnprikkels verminderen en proefdieren minder kieskeurig maken voor voer met een afwijkende smaak. Dus misschien verminderen androgenen bij ratten ook de afkeer voor water.

Bron:
Horm Behav. 2012 Oct 12. pii: S0018-506X(12)00245-0. doi: 10.1016/j.yhbeh.2012.10.003. [Epub ahead of print].

Meer:
Nandrolon en stanozolol beschadigen DNA van bodybuilders (16-7-2011)
Dierstudie: beschadiging van erfelijk materiaal na eenmalige injectie deca (12-7-2011)
Chemische bodybuilder overleeft hart- en nierinfarct (10-7-2011)