14.01.2011

Doek valt voor hCG als afslankmiddel

Artsen, websites en afslankklinieken die hCG als afslankmiddel gebruiken krijgen de Inspectie voor de Gezondheidszorg [IGZ] op bezoek en kunnen rekenen op een boete van anderhalve ton. Verleden week, op 6 januari 2011, verklaarde de Inspectie de oorlog aan het gebruik van hCG als afslankmiddel.

HCG


Doek valt voor hCG als afslankmiddel
Het idee om hCG als afslankmiddel te gebruiken is halverwege de twintigste eeuw ontsproten aan het brein van de Britse endocrinoloog Albert Theodore William Simeons. Simeons had ervaring met het behandelen van jongens die leden aan wat artsen toen 'het syndroom van Fröhlich' noemden. Hun testes kwamen niet tot ontwikkeling en ze kwamen niet in de puberteit. Ze waren dikwijls obees omdat ze een abnormale eetlust hadden.

Simeons behandelde die jongens met succes met het preparaat hCG. HCG is een hormoon dat werd gewonnen uit de urine van zwangere vrouwen. Het lijkt op LH, het hormoon uit de hypofyse dat de testes stimuleert testosteron aan te maken. Injecteerde Simeons jongens met het syndroom met hCG, dan raakten ze alsnog in de puberteit. Bovendien werden ze energieker en vielen ze af.

Simeons kwam toen op het idee dat dikke mannen en vrouwen hetzelfde probleem zouden kunnen hebben als de jongens met het syndroom van Fröhlich, en baseerde op dat idee zijn Simeonstherapie - of de hCG-kuur, zoals de therapie ook wel heet. Hij ging dikke mensen behandelen met een naar de huidige begrippen streng dieet van slechts 500 kcal per dag, en dagelijkse injecties van 125 IE hCG of iets meer. Zo'n hCG-kuur duurde 3-5 weken.

Simeons was enthousiast over zijn afslankmethode. Volgens zijn waarnemingen versnelde de kuur het verdwijnen van de vetlagen op de probleemgebieden, zoals de buik of, bij vrouwen, de heupen. Daarnaast zou hCG het humeur verbeteren waardoor afslankers zich makkelijker aan hun dieet konden houden, en gaf het energie.

Simeons publiceerde in 1954 een boek over zijn kuur, Pounds & Inches A New Approach To Obesity. Als je een beetje googelt kun je het integraal vinden. Bewonderaars van de inmiddels overleden Simeons hebben tientallen versies van het boek op het web gezet.

De Simeonstherapie werd razend populair en wetenschappers testten de ongewone aanpak tientallen keren uit. Vrijwel altijd moesten ze concluderen dat de aanpak niet werkte: of de proefpersonen nu hCG kregen of een placebo, ze hadden evenveel honger, ze voelden zich even depressief en ze vielen evenveel af. [Minerva Med 1976 Jul 7;67(33):2113-32.] [Am J Clin Nutr 1976 Sep;29(9):940-8.] [JAMA 1976 Nov 29;236(22):2495-7.] [Arch Intern Med 1977 Feb;137(2):151-5.] [J Fam Pract 1977 Mar;4(3):445-8.] [S Afr Med J 1990 Feb 17;77(4):185-9.]

In 1977 vonden artsen van de University of California in Los Angeles het welletjes geweest. Ze hadden voor de zoveelste keer vastgesteld dat hCG niet werkt. "We feel that the 20 year history of the use of hCG in the treatment of obesity should come to an end", schreven ze. [West J Med. 1977 Dec;127(6):461-3.] Uit hun studie snaaiden we de figuur van hieronder. Hij spreekt voor zich.


Doek valt voor hCG als afslankmiddel


Ondanks de vrijwel altijd teleurstellende studies bleef de hCG-kuur populair. Onderzoekers gaven de moed op en bestuurden de hCG-kuur niet meer. Wetenschappelijk gezien was het een uitgemaakte zaak dat de Simeonstherapie niet werkte. In 1995 verzamelden Nederlandse onderzoekers van de VU en de Inspectie in 1995 nog een keer alle studies die ze konden vinden, veegden de gegevens bij elkaar en analyseerden ze opnieuw. De uitkomst van de meta-analyse was dat hCG niet werkt.


Doek valt voor hCG als afslankmiddel


Weer drong de boodschap niet door tot het grote publiek en bleef de Simeonstherapie onverminderd populair.

Organon, een producent van hCG, riep in augustus 2000 artsen en apothekers op om het preparaat niet meer als afslankmiddel te verkopen. Het bedrijf vermeldde in zijn bijsluiters bovendien dat hCG niet geschikt is om af te slanken.

In 2002 noemde de gynaecoloog Hans van der Slikke de Simeonstherapie 'een kwalijke zaak'. 'Het werkt niet, HCG is kostbaar, er wordt misbruik gemaakt van het goede vertrouwen van de zwangere die haar urine afstaat en de patiënt wordt voor de gek gehouden', aldus Van der Slikke. [ObGyn.Net, 9-2-2002.]

Op 6 januari werd duidelijk dat voor de IGZ de tijd van onderzoek en praten voorbij was. 'Een arts die hCG voorschrijft of toedient als afslankmiddel voldoet niet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg', aldus de IGZ. 'Ook afslankklinieken of anderen die handelen in geneesmiddelen op basis van hCG als afslankmiddel, overtreden de Geneesmiddelenwet.' [igz.nl, 06-01-2011] Wie nu nog hCG verkoopt als afslankmiddel kan een boete krijgen van 150.000 euro.

Bron:
EigenKracht.nl, 14 januari 2011.