Opgeladen: 16-11-2015
Opgeborgen in: DNP, Testuitslagen
Translation: No translation yet

Er zit DNP in afslanksupplementen

Enkele tientallen procenten van alle bodybuildingsupplementen die het vetpercentage moeten terugdringen bevatten kleine hoeveelheden van de killer-drug DNP. Dat melden onderzoekers van Kingston University London in Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy. De hoeveelheden zijn waarschijnlijk te klein om het vetverlies te versnellen. De DNP is waarschijnlijk in de supplementen terechtgekomen omdat de fabrikanten ook DNP voor de dopingmarkt produceren.

DNP
DNP is een afkorting voor 2,4 dinitrophenol. Bodybuilders en extreme dieters gebruiken DNP [structuurformule linksonder], of het natriumzout ervan, [structuurformule rechtsonder] om versneld vet te verliezen. DNP stopt in de cellen de omzetting van energie uit voeding in ATP, en als gevolg daarvan schroeven de cellen hun metabolisme omhoog. Daardoor is DNP het effectiefste afslankmiddel op de zwarte markt - en waarschijnlijk ook het gevaarlijkste.


Er zit DNP in afslanksupplementen


De gevaren van DNP zitten hem onder meer in de forse verhoging van de lichaamstemperatuur. Bij overdosering - of een individuele verhoogde gevoeligheid - kan die leiden tot beschadiging van cellen, en zelfs tot de dood.

Omdat de mitochondria bovendien extreem veel vrije radicalen produceren kunnen weefsels worden aangetast. In de jaren dertig van de vorige eeuw, toen DNP wereldwijd nog als afslankmiddel op de markt was, zijn misschien wel enkele duizenden gebruikers blind geworden omdat DNP hun ooglens vertroebelde. Meer daarover lees je hier.

DNP is nog steeds op de markt, en maakt met een zekere regelmaat nog steeds slachtoffers.

DNP in supplementen?
Nou zijn supplementenmakers bereid om letterlijk alles in hun producten te stoppen - van fluoxetine tot MBPEA, van N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine tot lorcaserin, en van sibutramine tot phenolphtaleine. Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of supplementenmakers ook DNP in bodybuildingsupplementen hadden verstopt.

De onderzoekers verzamelden 98 bodybuildingsupplementen - voornamelijk fat burners. Daarvan kwamen er 80 uit stenen winkels [High street] en 18 uit webwinkels [Internet]. En verhip - in 14 daarvan zat DNP.


Er zit DNP in afslanksupplementen


De hoeveelheden DNP waren gering. Per kilogram supplement vonden de onderzoekers concentraties van ongeveer 0.1 milligram DNP. DNP werkt pas vetverlies in de hand in doses van ongeveer 200 milligram per dag - en hoger. Er is dus sprake van verontreiniging, niet van spiking, aldus de onderzoekers.

Conclusie
"The low concentration of DNP suggests contamination owing to poor quality control rather than deliberate adulteration ('spiking') to increase effectiveness", schrijven de onderzoekers. "However, the fact that DNP contamination in these supplements could occur in the first place suggests that the actors of this market chain (i.e., manufacturers or distributors) of the contaminated supplement were also in contact with DNP."

Bron:
Subst Abuse Treat Prev Policy. 2015; 10: 39.

Meer:
Steeds meer doden door DNP (4-7-2014)
Het DNP-effect van anacardic acid in cashewnoten (6-2-2014)


Een DNP-gebruiker sterft
Amerika opent de jacht op DNP-dealers.

Britse DNP overgedoseerd
Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, dat laten we aan je verbeelding over.

Dinitrocresol, het gruwelijke broertje van killerdrug DNP
Yep. Het kan nog gekker.