29.07.2012

Dit zat er in Tetrabol van Syntrax

Rond 2003 deed het designersupplement Tetrabol van het Amerikaanse Syntrax het lang niet slecht. Bodybuilders die het als supplement vermomde steroid slikten rapporteerden een gewichtstoename van enkele kilootjes en een lichte afname van de vetmassa. Bijna een decennium later onderzochten Anne Bauer en Felicitas Rataj van het Duitse Institute of Doping Analysis and Sports Biochemistry wat er precies in Tetrabol zat. Iets heel anders dan de fabrikant vertelde, ontdekten ze...

Volgens de fabrikant was de actieve stof in Tetrabol de THP-ether van androst-4-ene-3,17-diol. Androst-4-Ene-3,17-Diol is een analoog van testosteron, met in het gunstigste geval zestig procent van de werking van testosteron. Androst-4-Ene-3,17-Diol was in de VS op de markt als prohormoon, totdat George Bush in 2004 de meeste prohormonen verbood.

Nu is androst-4-ene-3,17-diol, net als testosteron, niet geschikt voor oraal gebruik. Syntrax loste dat probleem op door een THP-ether aan androst-4-ene-3,17-diol vast te plakken. In dierstudies uit de jaren zestig verhoogt die ingreep de orale beschikbaarheid van steroidhormonen. Wijzelf geloven dat die truc bij mensen niet werkt. De menselijke maag is zo zuur dat THP-ethergroepen zich snel losmaken van het steroid.

Je ziet de stof die volgens Syntrax in Tetrabol zat hieronder.


Dit zat er in Tetrabol van Syntrax
Dit zat er in Tetrabol van Syntrax


Het grote probleem met etiketten in supplementenland is dat ze niet altijd kloppen - en dat was ook bij Tetrabol het geval. In werkelijk bevatte Tetrabol een mengsel van de twee verbindingen (1:1) die je hierboven ziet.

Chemici duiden beide verbindingen aan met 17-hydroxyandrosta-3,5-diene-17-THP. Het verschil tussen de twee verbindingen zit hem de manier waarop de ether is vastgeplakt aan het steroid.

Beide verbindingen kunnen zich vastmaken aan de androgeenreceptor en kunnen dus een spierversterkende werking hebben, ontdekten de onderzoekers in een reageerbuisstudie. Daarbij gebruikten ze genetisch gemanipuleerde gistcellen met een androgeenreceptor.

Formestane
Toen de onderzoekers bestudeerden wat er gebeurt als mensen 17-hydroxyandrosta-3,5-diene-17-TH slikken, ontdekten ze in de urine van een proefpersoon 5 metabolieten. Eentje daarvan ken je misschien: 4-hydroxy-androstenedione, dat op de markt is als het anti-oestrogeen Formestane. Je ziet de structuurformule van Formestane hiernaast.

Drie metabolieten hadden een androgene werking, ontdekten de onderzoekers. De krachtigste daarvan was 4-OH-androst-4-ene-3,17-dione.


Dit zat er in Tetrabol van Syntrax


Er is nog steeds een analoog van 17-hydroxyandrosta-3,5-diene op de markt. In Erase en Erase Pro van Physique Enhancing Science zit androsta-3,5-diene-7,17-dione. [Google]

Bron:
Arch Toxicol. 2012 Jul 19. [Epub ahead of print].

Meer:
Geen methylhexanamine in Lipo 6 Black (16-3-2012)
Mechano Growth Factor op zwarte markt is echt (6-3-2012)
In Jungle Warfare zat delta-6-methyltestosteron (3-10-2011)