04.12.2011

Dierstudie: dik als kind, levenslang verzwakte spieren

Artsen maken zich zorgen over het groeiende aantal mannen en vrouwen dat door de vergrijzing straks medische zorg zal nodig hebben. We worden steeds ouder, en dus nemen Alzheimer, sarcopenie, diabetes en osteoporose epidemische vormen aan. Onderzoekers van het Amerikaanse Joslin Diabetes Center publiceerden een dierstudie die suggereert dat in ieder geval het aantal ouderen met ziekelijke spierzwakte nog groter wordt dan we nu al vrezen.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met muizen. Ze gaven drachtige wijfjes normaal voer [C] of ze ondervoedden ze [UN]. Nadat de jongen werden geboren en zelf konden eten kregen die of gewoon voer dat voor ongeveer 20 energieprocent uit vet bestond, of een high fat diet dat voor zestig energieprocent uit vet bestond. Muizen worden dik als je ze veel vet geeft.

Na 3 weken bepaalden de onderzoekers hoeveel stamcellen er in de spieren van de muizen zaten. Die stamcellen maken geen deel uit van de spiervezels, maar kunnen zich nog wel vaak delen. Ze vormen dan spiercellen die weer deel uit kunnen gaan maken van spiercellen. Fysieke inspanning, anabole hormonen en ernstige beschadiging van spierweefsel stimuleert de deling van stamcellen.

Minder stamcellen
De onderzoekers ontdekten dat er minder stamcellen aanwezig waren in de muizen van ondervoede wijfjes. Dat was te verwachten. De onderzoekers ontdekten echter ook dat overvoeding na de geboorte hetzelfde effect had - en dat lag wat minder voor de hand. De overvoede muizen hadden 27 procent minder stamcellen in hun spieren dan proefdieren die regular chow hadden gekregen.


Dierstudie: dik als kind, levenslang verzwakte spieren


Dierstudie: dik als kind, levenslang verzwakte spieren


Dierstudie: dik als kind, levenslang verzwakte spieren


De onderzoekers beschadigden bij hun proefdieren spierweefsel door blootstelling aan extreem lage temperaturen. Ze keken vervolgens hoe de weefsels 3 dagen later hersteld waren. In de muizen van moeders die voldoende hadden kunnen eten verminderde overvoeding het herstelvermogen met 42 procent. In de muizen van ondervoede moeders was het herstelvermogen zelfs 64 procent minder.

Conclusie
"Such reductions in muscle stem cell number and function may contribute to alterations in muscle mass and body composition associated with developmentally mediated risk for adult disease", schrijven de onderzoekers.

Het is duidelijk waarop ze doelen. steeds meer kinderen zijn te dik. Op latere leeftijd zouden die kinderen wel eens versneld spiermassa en kracht kunnen verliezen, en aangewezen zijn op hulp.

Ook in veel ontwikkelingslanden neemt overgewicht onder kinderen toe. In die landen komen ondervoeding en overvoeding naast elkaar voor - en voor die landen zijn de verbanden die de Amerikanen hebben gevonden nog zorgwekkender.

Bron:
Stem Cells Dev. 2011 Oct;20(10):1763-9.

Meer:
Studie: kinderen van nu zijn slappelingen (25-6-2010)
Dik als kind? Misschien altijd dik... (3-2-2009)

Archieven:
Overgewicht