07.09.2011

Dierstudie: boldenone beschadigt nieren

Boldenone is misschien toch niet zo'n mild anabool als de handleidingen vertellen, suggereerde een recente Egyptische dierstudie waarin boldenone-undecylenate de lever beschadigde. Binnenkort publiceren dezelfde onderzoekers een dierstudie waarin boldenone ook de nieren aantast.

De onderzoekers injecteerden konijnen met olijfolie [G1], of gaven ze eenmalig [G2], tweemalig [G3] of driemalig [G4] een injectie met 5 mg boldenone-
undecylenate per kg lichaamsgewicht. Na de laatste injectie bestudeerden de Egyptenaren de nieren van de konijnen.

Tussen de injecties zaten 3 weken. Dat zal anabolengebruikers bevreemden, want zij gebruiken boldenone-
undecylenate meestal wekelijks. De Egyptenaren beredeneerden echter dat boldenone-undecylenate langdurig in het lichaam aanwezig blijft. Undecylenate is immers een 'langzame' ester. Dopingjagers kunnen het gebruik van boldenone-undecylenate soms tot anderhalf jaar na een kuur nog aantonen.

Dierstudie: boldenone beschadigt nieren

Boldenone undecylenate
De nieren bestaan uit glomeruli. Je ziet zo'n glomerulus hieronder. De glomeruli filteren gespecialiseerde cellen afvallenstoffen uit het bloed, zodat het lichaam die via de urine kan uitscheiden.

Er zijn aanwijzingen dat anabolen de glomeruli kunnen aantasten. Een theorie is dat de spierversterkers de glomerular endothelial cells beschadigen. Die cellen vind je ook aan de binnenkant van de bloedvaten. Door de beschadiging glippen eiwitten uit het bloed de glomeruli in. Die kunnen daar niet goed mee overweg, en kunnen er bij wijze van spreken door verstopt raken. In het ergste geval raken de nieren ontstoken raken en sterven af.

Dierstudie: boldenone beschadigt nieren
De onderzoekers vonden in hun konijnen de voorspelde effecten. Ze zagen dat de injecties met boldenone-undecylenate de omvang van de glomeruli [RGD] verkleinden, en de bloedvaten in de glomeruli beschadigen. Artsen spreken dan van glomerulosclerosis.


Dierstudie: boldenone beschadigt nierenDierstudie: boldenone beschadigt nieren Dierstudie: boldenone beschadigt nieren
Dierstudie: boldenone beschadigt nieren Dierstudie: boldenone beschadigt nieren


B = glomerulus van een konijn in de controlegroep; D = glomerulus na 1 injectie; F = glomerulus na 2 injecties; G = glomerulus na 3 injecties. Je ziet hoe het anabool de glomeruli kleiner maakt en beschadigt.

De onderzoekers maten ook verhoogde concentraties van het eiwit CD34 in de nieren van de dieren die boldenone hadden gekregen. Hoe meer CD34 je in niercellen vindt, des te groter is de schade aan glomerular endothelial cells.

"Using boldenone while preparing for a bodybuilding contest may cause an alteration in the biochemical parameters and the histological structure of the kidneys", schrijven de Egyptenaren. "These findings suggest that misuse of the growth promoter, boldenone undecylenate, may contribute to the occurrence of a chronic renal injury that may lead to a progressive renal failure."

Bron:
Hum Exp Toxicol. 2011 Aug 30. [Epub ahead of print].

Meer:
Chemische bodybuilder overleeft hart- en nierinfarct (10-7-2011)
Plantaardig eiwit ontziet nieren (19-6-2011)
Push-ups tot je nieren het begeven (25-2-2011)