Opgeladen: 18-12-2015
Opgeborgen in: Nieren, Eiwitten
Translation: High-protein diet does not cause kidney damage in the long term (17-1-2016))

Dieet met veel eiwit ook op langere termijn niet schadelijk voor nieren

Het idee dat een dieet met relatief veel eiwit de nieren beschadigt is onuitroeibaar. Ook deze Australische studie, waarin proefpersonen een jaar lang een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet zonder een centje pijn volgden, zal dat idee waarschijnlijk niet veranderen.

Studie
Voedingswetenschappers van de Australische onderzoeksorganisatie CSIRO [csiro.au] lieten 115 dikke volwassenen met diabetes type-2 gedurende een jaar afvallen met een dieet dat dagelijks 500-1000 kilocalorieén minder leverde dan de proefpersonen verbrandden. Bovendien lieten ze de proefpersonen drie keer per week een uur fitnessen.

De helft van de proefpersonen kreeg een traditioneel afslankdieet. De energie kwam voor 53 procent uit koolhydraten, voor 17 procent uit eiwitten en voor de overige 30 procent uit vet. [HC] De onderzoekers zorgden er trouwens wel voor dat minstens tweederde van die vetten onverzadigd waren.

De andere helft van de proefpersonen kreeg een high protein, low carb-dieet. De energie kwam voor 58 procent uit vet, voor 28 procent uit eiwitten en voor de resterende 14 procent uit koolhydraten. [LC]

Resultaten
Voor en na de dieet periode bepaalden de onderzoekers hoe goed de nieren van de proefpersonen functioneerden. Ze keken bijvoorbeeld naar de hoeveelheid albumine in de urine. Hoe lager die is, hoe beter de nieren werken.

De onderzoekers bepaalden ook hoeveel creatinine er in het bloed zat. Als je geen creatine gebruikt en je nieren gezond zijn, zit er weinig creatinine in je bloed.

Naar welke waarde de onderzoekers ook keken, ze vonden bij geen van de groepen statistisch significante effecten. Dat zie je in de tabel hieronder.


Dieet met veel eiwit ook op langere termijn niet schadelijk voor nieren


Conclusie
"Compared with a traditional high carbohydrate weight loss diet, consumption of a very low carbohydrate,high-protein, low saturated fat diet does not adversely affect clinical markers of renal function in obese adults with type 2 diabetes and no preexisting kidney disease", vatten de onderzoekers samen.

Het onderzoek is betaald door de Australische overheid.

Bron:
Medicine (Baltimore). 2015 Nov;94(47):e2181.

Meer:
Combinatie creatine en eiwitrijk dieet onschadelijk voor nieren (9-6-2013)
Twee jaar eiwitrijk afslankdieet niet schadelijk voor nieren (22-6-2012)
Jonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren niet (21-7-2010)


Plantaardig eiwit ontziet nieren
Een dieet met veel plantaardige eiwitten is goed voor de planeet, maar ook goed voor jou.

Veel anabolengebruikers lopen rond met kapotte nieren
Het geval van Flex Wheeler staat misschien niet op zichzelf...

Bij uitdroging beschadigt combinatie anabolen, creatine en eiwitrijk dieet de nieren
Verhelderende case studies.