17.05.2013

Dehydroepiandrosterone als afslankmiddel

DHEA als afslankmiddel
Vermindert suppletie met DHEA [structuurformule hiernaast] de vetmassa? Misschien wel, zeg je waarschijnlijk na het lezen van een Japanse dierstudie uit 2003. Maar als Amerikaanse geriaters DHEA aan menselijke zestigplussers geven, blijven overtuigende resultaten uit.

Dierstudie
In dierstudies laat DHEA spiercellen meer glucose opnemen, waardoor de suikerspiegel daalt - en vetcellen in theorie minder zouden groeien. Zou dat betekenen dat DHEA-suppletie mensen kan beschermen tegen vetzucht? Dat wilden onderzoekers van Gifu University in Japan uitzoeken. Niet met een humane studie, maar met onderzoek op ratten die veel op dikke mensen lijken.

De Japanners gebruikten slanke Long-Evans Tokushima-ratten [LETO] en genetisch obese Otsuka Long Evans Fatty-ratten [OLETF] als proefdier. Die gaven ze gedurende 2 weken gewoon voer, of voer waaraan ze DHEA hadden toegevoegd. Hoeveel DHEA de ratten precies kregen kunnen we niet uit het stuk opmaken.

Toen de 2 weken voorbij waren bepaalden de onderzoekers het gewicht van een aantal vetweefsels. De Japanners ontdekten dat de ratten die DHEA gekregen hadden een beetje slanker waren dan de dieren in de controlegroepen.


DHEA als afslankmiddel


Blootstelling aan DHEA [zwarte balkjes] en DHEA-sulfaat [grijze balkjes] zorgde ervoor dat vetcellen in reageerbuizen na 5 dagen minder vetten opsloegen.


DHEA als afslankmiddelDHEA als afslankmiddel


Hoe DHEA de groei van de vetcel afremt zie je misschien hierboven: DHEA en DHEA-sulfaat remmen de aanmaak van PPAR-gamma, een moleculaire sensor waarmee cellen vetzuren waarnemen.

Humane studie
Wat werkt in ratten werkt niet altijd in mensen. Vandaar onze interesse in een humane studie van geriaters van de University of Colorado Denver. Acht jaar na het verschijnen van de Japanse dierstudie publiceerden de Amerikanen hem in Clinical Endocrinology. [Clin Endocrinol (Oxf). 2011 Oct;75(4):456-63.]

De Amerikanen gaven enkele tientallen mannen en vrouwen van 60-88 jaar gedurende een jaar 50 mg DHEA per dag of een placebo. Statistisch significante effecten op de lichaamssamenstelling traden niet op, maar bij de mannen was er wel een tendens tot afname van de hoeveelheid vet in de buik.


DHEA als afslankmiddel


Bij de proefpersonen in de DHEA-groep nam de hoeveelheid triglyceriden en LDL in het bloed af, maar verminderde ook de concentratie HDL. De onderzoekers durven niet te zeggen of die verschuivingen een verhoging of een verlaging van het cardiovasculaire risico betekenen. Effecten op de werking van insuline waren er niet.

Is DHEA een interessant afslankmiddel, of is het dat niet? Wie het weet mag het zeggen.

Bron:
Endocrinology. 2003 Jan;144(1):253-9.

Meer:
DHEA laat vetcel afslanken (15-2-2008)