Opgeladen: 28-6-2016
Opgeborgen in: Blessures, Krachttraining
Translation: This way of doing the leg press protects your knees against injury (30-6-2016)

Deze variant van de leg-press beschermt je knie tegen blessures

Krachtsporters die vrezen dat ze hun kniegewricht overbelasten en bezig zijn een knieblessure te ontwikkelen, kunnen overwegen om te leg-pressen terwijl ze een physioball tussen hun knieën klemmen. Volgens een Braziliaanse studie, die is verschenen in de Journal of Strength & Conditioning Research, stimuleert die versie van de leg-press precies die ene spiergroep die het kniegewricht stabiliseert en beschermt tegen blessures.

Een stabieler kniegewricht
Als krachtsporters last krijgen van hun kniegewricht, dan is er meestal sprake van het patellofemoraal pijnsydroom. [eigenkracht.nl 17 Jun. 16] Dat ontstaat als de achterkant van de kraakbeenschijf in het kniegewricht is overbelast.

Die overbelasting kan een gevolg zijn te weinig herstel, maar ook van een achterblijvende vastus medialis. Als de onderkant van die spiergroep - bewegingswetenschappers noemen die de vastus medialis obliquus - in ontwikkeling achterblijft, dan wordt het kniegewricht minder stabiel, en zullen bewegingen als traplopen en squatten de achterkant van de knieschijf meer belasten.


Deze variant van de leg-press beschermt je knie tegen blessuresDe vastus medialis obliquus wordt actief bij het laatste stukje van bewegingen waarbij je benen volledig worden gestrekt. De leg-press is een uitstekende oefening voor de vastus medialis obliquus. De Brazilianen vroegen zich echter af of ze door kleine aanpassingen dat aspect van de leg-press konden versterken.

Studie
De onderzoekers lieten proefpersonen leg-pressen op drie verschillende manieren: een keer op de reguliere manier, een keer met een physioball geklemd tussen hun knieën en een keer met een elastische band om hun benen.


Deze variant van de leg-press beschermt je knie tegen blessuresDe onderzoekers hadden electroden geplakt op de benen van de proefpersonen waarmee ze konden zien hoe hard de beenspieren moesten werken.

Resultaten
De leg-press met de physioball zorgde voor de grootste prikkeling van de vastus lateralis en het onderste deel van de vastus medialis. Dat impliceert dat die versie van de leg-press bij uitstek geschikt is voor sporters die hun kniegewricht willen stabiliseren.


Deze variant van de leg-press beschermt je knie tegen blessures


Deze variant van de leg-press beschermt je knie tegen blessuresDe leg-press met de elastische band zorgde tussen twee haakjes voor de beste prikkeling van de rectus femoris.

Bron:
J Strength Cond Res. 2017 Feb;31(2):422-9.

Meer:
Benen trainen op de legpress? Je kunt beter squatten... (2-5-2016)
Meer progressie met 8 setjes squatten dan met 1 of 4 (18-1-2012)
Boxsquat bijna net zo goed als reguliere squat (3-11-2010)


De beste squat doe je met je voeten uit elkaar
De stimulans voor de gluten en hamstrings is zo groter dan als je voeten naast elkaar staan.

Back-squat of front-squat - voor je beenspieren maakt het niet uit
EMG-studie.

Zo laten jumpsquats je beenspieren sneller groeien
Via hormonale effecten.