11.01.2013

Dagelijks gebruik GHB verhoogt afgifte groeihormoon niet

Dagelijks gebruik GHB verhoogt afgifte groeihormoon niet
Voordat GHB een beruchte recreatieve drug en rape drug werd, was GHB een bodybuilding drug. Bodybuilders gebruikten het middel nadat in studies was gebleken dat GHB de afgifte van groeihormoon verhoogt. Dat is waarschijnlijk het geval als je GHB een enkele keer gebruikt, ontdekten Nederlandse neurologen. Maar gebruik je GHB een paar dagen achter elkaar, dan verdwijnt die groeihormoonverhogende werking van GHB als sneeuw voor de zon.

De Nederlanders bestudeerden het effect van sodium oxybate - het natriumzout van gamma-hydroxyboterzuur [structuurformule hierboven] - op 8 mannen met narcolepsie.

Narcolepsie is een aangeboren aandoening waardoor je overdag spontaan in slaap kunt vallen. Het is waarschijnlijk het gevolg van een genetisch foutje waardoor er in je hersencellen te weinig van het eiwit hypocretin-1 aanwezig is. Als narcolepten 's avonds GHB slikken verbetert hun toestand.

De onderzoekers hadden vooral belangstelling voor het effect op de afgifte van groeihormoon in narcolepten die GHB gebruiken. Narcolepten worden slanker door GHB. Komt dat, zo wilden de Nederlanders weten, doordat GHB de concentratie groeihormoon in die groep verhoogt? En, als we dan toch bezig zijn met vragen stellen, hoe zit dat dan met het effect van GHB op individuen zonder narcolepsie? Dus deden de onderzoekers ook experimenten met 8 normale mannen.

Vijf dagen lang gaven de onderzoekers hun proefpersonen om elk uur 's avonds en om drie uur 's nachts 3 gr GHB. Vervolgens bepaalden ze in het bloed de concentratie groeihormoon. De figuren hieronder laten zien dat tijdens de slaap bij beide groepen door GHB de afgifte van groeihormoon hoger piekte dan normaal.


Dagelijks gebruik GHB verhoogt afgifte groeihormoon niet


Dagelijks gebruik GHB verhoogt afgifte groeihormoon niet


Toen de onderzoekers keken hoeveel groeihormoon de mannen in totaal aanmaakten door toediening van GHB, zagen ze dat die in de mannen met narcolepsie toenam, maar dat in de controlegroep GHB geen positief effect had op de totale afgifte van groeihormoon. Sterker nog, de totale afgifte van groeihormoon ging in deze groep zelfs omlaag. Klik op de tabel hieronder voor de volledige figuur.


Dagelijks gebruik GHB verhoogt afgifte groeihormoon niet


De Leidenaren denken dat het slankmakende effect van GHB op narcolepten inderdaad het gevolg kan zijn van een stijgende groeihormoonspiegel. Bij gezonde mensen ontbreekt laat GHB de groeihormoonspiegel echter niet stijgen. "We believe that subchronic administration of sodium oxybate may elevate growth hormone levels to induce feedback inhibition in controls but not in narcoleptic patients", schrijven de onderzoekers.

Hadden de bodybuilders die tien, vijftien jaar geleden als eersten GHB gingen gebruiken dat maar geweten. Dan was ze veel ellende bespaard gebleven.

Bron:
Am J Physiol Endocrinol Metab. 2011 Jun;300(6):E1069-75.

Meer:
'Chemisch broertje van GHB maakt koolhydraatarm dieet aangenaam' (18-7-2009)
GHB-verslaving kost Mister America het leven (15-8-2007)
GHB verdubbelt de aanmaak van groeihormoon (9-6-2004)