Opgepoetst: 5-1-2020
Opgepoetst: 7-4-2013
Opgeborgen in: Curcumine
Translation: Curcumin boosts positive effect of exercise on blood vessels (8-5-2013)

Curcumine versterkt het positieve effect van beweging op bloedvaten

Curcumin
Cardiotraining maakt je bloedvaten gezonder. De verhoogde hartslag tijdens sport verjongt het epitheel van je vaatwanden. Dat verjongingsproces verloopt soepeler als je niet alleen traint, maar ook curcumine [structuurformule hiernaast] gebruikt, ontdekten onderzoekers van de University of Tsukuba in Japan.

Curcumine
Curcumine is de voornaamste actieve stof in kurkuma. Het heeft een keur van positieve gezondheidseffecten. Curcumine heeft anabole/antikatabole werking in spierweefsel, remt de omzetting van aminozuren in energie, beschermt de prostaat tegen androgenen, versterkt de vaatverwijdende werking van NO - en kan heel, heel misschien ook het tempo vertragen waarin je haar grijs wordt. Ook leuk.

Curcumine & bloedvaten
Japanse onderzoekers publiceerden recent studies waarin ze het effect van curcumine bestudeerden op de bloedvaten van post-menopauzale vrouwen. [Nutr Res. 2012 Oct;32(10):795-9.] Na de menopauze hebben vrouwen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, en de onderzoekers keken of een eenvoudig bewegingsprogramma daaraan iets kan doen.

Toen het bewegingsprogramma begin lieten de onderzoekers 22 proefpersonen 3 keer per week een half uur lopen of fietsen op 60 procent van hun maximale hartslag. Aan het einde van de proef bewogen de vrouwen 40-60 min op 70-75 procent van hun maximale hartslag.

Elf vrouwen bewogen alleen maar. [Exercise] Elf andere vrouwen bewogen, maar slikten ook dagelijks 150 mg curcumine. [Curcumin] De vrouwen gebruikten Theracurmin, ene product van de Japanse Theravalues Corporation. Het lichaam neemt die vorm van curcumine volgens de fabrikant beter op dan reguliere curcumine.

Een controlegroep van nog eens tien vrouwen deed helemaal niets. [Control]

Voordat het bewegingsprogramma begon en toen het was afgelopen bepaalden de onderzoekers de flow-mediated dilation bij de vrouwen. Ze knepen een bloedvat in de arm dicht, lieten het bloed daarna weer vrijelijk stromen en bepaalden de mate waarin de bloedvaten toen wijder konden worden. Hoe groter die verwijding, des te gezonder zijn de bloedvaten.

Je ziet hieronder dat de flow-mediated dilation in de Exercise- en de Curcumin-groep significant toenam. Het effect is iets sterker in de Curcumin-groep, maar het verschil tussen de verbetering in de Exercise- en de Curcumin-groep is niet significant.


Curcumine versterkt het positieve effect van beweging op bloedvaten


Andere studie
Meer succes boekten de onderzoekers met een andere studie, waarin ze keken naar een andere merker van de vaatgezondheid: de carotid arterial compliance. [Am J Hypertens. 2012 Jun;25(6):651-6.]

De carotiden zijn de bloedvaten die de hersenen voorzien van bloed. Omdat in de hersenen kwetsbare bloedvaten zitten, moeten de carotiden wel veel bloed kunnen aanvoeren, maar ervoor zorgen dat die bloeddruk in de hersenen niet te hoog wordt. Dat doen ze door uit te zetten. Hoe hoger de carotid arterial compliance is, des te soepeler zijn de carotiden en des te beter doen ze hun werk. Door veroudering neemt de carotid arterial compliance af. Dat gaat nog sneller na de menopauze.

Resultaten
Je ziet hieronder dat beweging de carotid arterial compliance verhoogde, en dat suppletie met curcumine dat effect significant versterkte. Klik voor een grotere versie.


Curcumine versterkt het positieve effect van beweging op bloedvaten


In dit geval gebruikten de onderzoekers ook een groep vrouwen die wel curcumine slikte, maar niet bewoog.

Hoe curcumine de effecten van beweging versterkt weten de Japanners niet. Ze speculeren dat curcumine de werking van het ontstekingseiwit TNF-alfa blokkeert, maar hebben geen metingen gedaan die dat kunnen bevestigen.

Conclusie
"Curcumin ingestion alone increases arterial compliance in postmenopausal women", concluderen de onderzoekers. "Combining curcumin ingestion with aerobic exercise training more effectively increases arterial compliance than curcumin ingestion or aerobic exercise training alone."

"Regular curcumin ingestion and aerobic exercise may be effective lifestyle modifications for minimizing and reversing the loss of carotid arterial compliance with advancing age in women."

Bron:
Nutr Res. 2012 Oct;32(10):795-9.

Meer:
De effecten van curcumine in gezonde mensen (3-2-2013)
Supplement met curcumine en isoflavonen verkleint kans prostaatkanker (14-2-2012)
Mix van curcumine, isoflavonen en androgenen beschermt prostaat (14-8-2011)


Meer spieren op hoge leeftijd dankzij curcumine

Combinatie visolie en curcumine activeert anabolisme in inactieve spieren

Curcumine versterkt het effect van hardlopen op de spiercel

Meer spieren op hoge leeftijd dankzij curcumine
Als je ouder wordt, verlies je spieren. Eerst gaat dat nog zo langzaam dat je er niets van merkt, maar elk jaar verloopt dat aftakelingsproces weer een beetje sneller.

Combinatie visolie en curcumine activeert anabolisme in inactieve spieren
Als je spieren niet gebruikt, breekt het lichaam ze af. Ouderen, ernstig zieken, geblesseerde sporters en astronauten weten er alles van. Suppletie met visolie en curcumine kan die afbraak grotendeels stopzetten.

Curcumine versterkt het effect van hardlopen op de spiercel
Als je intensief gaat sporten, gaan je spiercellenzichzelf beter repareren, beter beschermen tegen beschadiging, meer energie opwekken en meer glucose uit de bloedbaan opnemen. Suppletie met curcumine versterkt al die processen.