Opgepoetst: 24-9-2020
Opgeladen: 22-7-2013
Opgeborgen in: Plantenextracten, Curcumine, Depressie
Translation: Curcumin just as effective antidepressant as Prozac, study concludes (26-8-2013)

Is curcumine net zo'n effectief anti-depressivum als Prozac?

Depressieve mensen die elke dag 1000 milligram van een curcumine-rijk extract van Curcuma longa slikken reageren daarop net zo goed als op een standaarddosis van 20 milligram fluoxetine, de actieve stof in Prozac. Dat schrijven farmacologen van Government Medical College Bhavnagar in India in Phytotherapy Research.
Depressieve mensen die elke dag 1000 milligram van een curcumine-rijk extract van Curcuma longa slikken, reageren daarop net zo goed als op een standaarddosis van 20 milligram fluoxetine, de actieve stof in Prozac. Dat schrijven farmacologen van Government Medical College Bhavnagar in India in Phytotherapy Research. We weten eerlijk gezegd niet wat we van dit onderzoek vinden.

Curcumine
Aziatische traditionele genezers gebruiken curcumine, de belangrijkste bioactieve stof in het keukenkruid kurkuma, al eeuwenlang tegen depressies. Curcumine is een prominent bestanddeel van traditionele Chinese kruidenmiddelen als bijvoorbeeld Xiaoyao-san en Jieyu-wan.

Dat die middelen wel eens zouden kunnen werken, suggereren dierproeven waarin onderzoekers depressies simuleren door dieren fysiek uit te putten. In die studies remt curcumine in de hersenen het enzym monoamine oxidase. Monoamine oxidase neutraliseert neurotransmitters, en toediening van curcumine verhoogt in de hersenen dan ook de concentratie serotonine, dopamine en nor-adrenaline. [Eur J Pharmacol. 2005 Jul 25;518(1):40-6.]

Bij depressie is niet alleen de concentratie serotonine en dopamine verlaagd, de hippocampus is ook vaak geatrofieerd. De hippocampus is een orgaan in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de opslag en het ophalen van informatie. Werkt de hippocampus niet goed, dan slaan we informatie negatief-gekleurd op en halen we die negatief-gekleurd weer op. Antidepressiva werken omdat ze de hippocampus laten groeien.

Curcumine doet dat ook, suggereren dierstudies. Onderzoekers van de University of Florida publiceerden in 2007 een dierstudie waarin doses van 10 en 20 milligram curcumine per kilogram dag de hippocampus laten groeien doordat ze de aanmaak van het neurale groeihormoon BDNF verhogen. [Brain Res. 2007 Aug 8;1162:9-18.] Chinese onderzoekers ontdekten dat de toename van de aanmaak van BDNF het gevolg is van activatie van het enzym extracellular signal-regulated kinase [ERK] in hersencellen. [Behav Brain Res. 2012 Nov 1;235(1):67-72.]

Studie
Of curcumine mensen met een depressie kan helpen was echter nog niet onderzocht. Daarom deden de Indiërs een experiment met in totaal zestig mensen met een ernstige depressie.

De Indiërs verdeelden hun proefpersonen over drie groepen. De ene kreeg gedurende zes weken elke dag 20 milligram fluoxetine, de tweede groep slikte twee keer per dag, bij het ontbijt en bij het avondeten, 1 cap met 500 milligram Curcuma longa-extract, en de derde groep nam beide middelen.

Het gebruikte extract was BCM-95 van Arjuna Natural Extracts. Dat bestaat voor bijna negentig procent uit curcuminoides als curcumine, bisdemethoxycurcumine en demethoxycurcumine.


Depressieve mensen die elke dag 1000 mg van een curcuminrijk extract van Curcuma longa slikken reageren daarop net zo goed als op een standaarddosis van 20 mg fluoxetine, de actieve stof in Prozac. Dat schrijven farmacologen van Government Medical College Bhavnagar in India in Phytotherapy Research.


De onderzoekers legden hun proefpersonen elke twee weken een vragenlijst voor, de Hamilton Depression Rating Scale, en gaven aan de hand van de antwoorden de proefpersonen een score. Scoorden ze ergens tussen de 0 en de 7, dan waren ze normaal. Een score van 8-13 wijst op een milde depressie, bij scores van 19-22 is sprake van een ernstige depressie, en bij scores van 23 en hoger spreken psychiaters van een zeer ernstige depressie.


Depressieve mensen die elke dag 1000 mg van een curcuminrijk extract van Curcuma longa slikken reageren daarop net zo goed als op een standaarddosis van 20 mg fluoxetine, de actieve stof in Prozac. Dat schrijven farmacologen van Government Medical College Bhavnagar in India in Phytotherapy Research.


Resultaten
Alle behandelingen werken ongeveer goed, zie je hierboven. De uitkomsten lijken zelfs een beetje te mooi om waar te zijn. Antidepressiva hebben niet zelden enkele weken nodig om aan te slaan, en als ze werken verzachten ze depressies vaak alleen maar. Antidepressiva laten patiënten hun leven weer op pakken, zodat ze de weg naar herstel kunnen inslaan.

Maar binnen zes weken bij tientallen mensen een ernstige depressie genezen, zoals hierboven zo ongeveer gebeurt, dat is wel heel heel heel erg mooi.

Conclusie
"Curcumin may be an effective and safe agent when used as a modality of treatment in patients of major depressive disorder without concurrent suicidal ideation or other psychotic disorders", concluderen de onderzoekers.

"In addition, given the efficacy of curcumin treatment by itself, this study highlights the need for future large-scale clinical trials evaluating the use of this safe and natural dietary botanical as a possible mono-therapy in patients with depressive disorders."

Bron:
Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85.

Meer:
Curcumine versterkt het positieve effect van beweging op bloedvaten (7-4-2013)
De effecten van curcumine in gezonde mensen (3-2-2013)
Supplement met curcumine en isoflavonen verkleint kans prostaatkanker (14-2-2012)


Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers Beter leren dankzij kurkuma

Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie
Kunnen alleen supplementengebruikers profiteren van de wonderbare eigenschappen van curcumine? Deze epidemiologische studie concludeert van niet.

Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers
Dat rapporteren voedingswetenschappers van de David Geffen School of Medicine in Los Angeles in de American Journal of Geriatric Psychiatry.

Beter leren dankzij kurkuma
Kurkuma - in het Latijn: Curcuma longa - verbetert bij ratten die kunstmatig verouderen de opslag en het gebruiken van nieuwe informatie.